ویروس کرونا ترس و نگرانی تقریباً یکسانی را به تمام دنیا خلق کرده است و نحوۀ برخورد کشورها با این ویروس بسیار متفاوت و در برخی اواقت، متغیر است.
آلمان اما از جمله کشورهاییست که دولتش، از دید بسیاریها، صادقانهترین برخورد را با مردم اش در بارۀ کووید-19، داشته است.
نخستوزیر آلمان در همان روزهای آغازین از احتمال ابتلای هفتاد تا هشتاد درصد نفوس این کشور به ویروس کرونا هشدار داد، و همزمان تدابیر جدی که شامل مقررات و طرزالعملهای تازه میشد را اعلام کرد.
انگلا مرکل، مبارزه با کرونا را اولویت جدی حکومتاش اعلام کرده و تمام دستگاه دولت را برای جلوگیری از انتشار بیشتر این ویروس به کار انداخته است.
بر مبنای این طرزالعملها، از چند هفته به اینسو، دانشگاهها، مدارس، رستورانتها، ورزشگاهها و مکانهای عمومی همه تعطیلاند، و در برخی شهرها حتی مقررات سختگیرانهتر قرنطینه نیز وضع شده است.
ازآنجایکه بیشترین جمعیت آلمان پیروکهن سال است، دولت این کشوربیشتر دربخش صحی و ارایه خدمات درمانی تمرکز کرده است؛ تلاشهایی که ظاهراً تأثیر زیادی روی کندی انتشار ویروس کرونا در آلمان گذاشته است.
در این گزارش به چند مورد تدابیر پیشگرانه و نحوۀ ارایۀ خدمات صحی و همچنان تجریبات داکتران در المان در مبارزه با ویروس کرونا میپردازیم که بدون شک استفاده از این تجارب برای داکتران و شهروندان افغانستان مفید است.
تشخیص بیماران
نخستین گام برای پزشکان، تشخیص بیماری است که آیا شخص بیمار به ویروس کرونا دچار شده، یا نه؟ اما زمانی که بیمار به وقت معین به داکتر مراجعه نمیکند، این مشکل پیچیده و خطرآفرین میشود.در آلمان اما داکتران کمتر با این مشکل روبهرواند؛ زیرا اینجا مردم بیشتر به صحتشان ارج گذاشته و مکرراً برای آزمایش به داکتر مراجعه میکنند؛ عملکردی که تا حدودی مانع تسریع شیوع کرونا شده است.
توصیه از راه دور
در آلمان بیشتر مطلق شهروندان، داکتران خانهگی داشته و مدام زیر نظر داکتر مشخص قرار دارند. حالا به داکتران توصیه شده است که باید برای مشورههای تلفنی بیشتر وقت بگذارند و تا حد امکان، از دور به مشکل مریض رسیدهگی کنند.
داکتر صنوبر، متخصص داخلۀ عمومی و یکی از داکتران افغانستان که در یکی از شفاخانههای آلمان کار میکند به سلاموطندار میگوید، ملاقات با بیمار از راه دور سبب کاهش خطر شیوع بیشتر این ویروس میشود. به گفتۀ بانو صنوبر، اگر بیماران حتی آنانی که نتایجشان مشخص نیست، با حضوریابی در مراکز درمانی خطر ابتلای خود و دیگران به این ویروس را بیشتر میکنند. این متخصص داخلۀ عمومی در آلمان میگوید، با استفاده از تلفن، مشوره و بررسی بیمار از راه دور زمان درمان را به موقعتر میسازد.
اما آیا مراجعۀ فوری بیماری که علایم سرماخوردهگی را دارد، برای آزمایش کرونا حتمی و ضروریست؟ داکتر کامله احدی به سلاموطندار میگوید، اگر بیمار نشانههای سرماخوردهگی را داشته باشد، اما پیش از این با بیمار مبتلا به کرونا در تماس نبوده، بهتر است در خانه مورد تداوی قرار گیرد. به گفتۀ او، این تداوی برای یک هفته مناسب است، و در صورت دوام بیماری، بیمار باید به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کند.
معالجه
این روزها که ویروس کرونا ترس زیادی ایجاد کرده، مسلماً مراجعۀ مردم به داکتران نیز افزایش یافته است، شفاخانهها و معاینهخانههای شخصی در آلمان برای تشخیص فوری بیماران ابتلا به کرونا، روشهای ویژهیی دارند.
داکتراحمدجواد احدی، از دیگر داکتران افغانستان در آلمان به سلاموطندار میگوید، پرستار موظف، مجهز با لباس مخصوص، ماسک، دستکش و عینک بلافاصله پس از ورود بیمار او را معاینه کرده و جزییاتشان را در برگههای مخصوص برسانند. به گفتۀ آقای احدی، در صورتی که تب بیمار بالا باشد و او اخیراً از یکی از کشورهای میزبان ویروس آمده باشد، فوراً بستری میشود.
آمادهگی شفاخانهها و مطبها در زمان غیررسمی
از آنجایی که مراکز صحی به ویژه معاینهخانههای شخصی بیشتر گواه رفتوآمد بیماران حتی تا ناوقتهای شب است، مکلف شدهاند به پاککاری و ضدعفونیسازی توجه ویژهیی کنند.
همزمان با شیوع کرونا، دواخانهها و مراکز فروش دارو در آلمان نیز مقررات ویژهیی را اعمال کردهاند. ورود همزمان چند مشتری به داخل دواخانه ممنوع است و اگر احیاناً چند مشتری همزمان برای خرید وارد میشوند، حدلاقل در فاصلۀ یکونیم تا دومتر از هم قرار میگیرند. شیشههای ضخیم و بلندی میان فروشنده و مشتری نیز نصب شده است تا ذرات آلوده به داروفروش و برعکس آن منتقل نشود.
این مقررات در شماری از فروشگاههای مواد غذایی نیز به گونۀ یکسان تطبیق میشود.
ایجاد فاصله میان مشتریها از یک تا دو متر در تمام فروشگاهها، دواخانهها و مراکز صحی آلمان نشانهگذاری شده و انگلا مرکل نیز به مردم توصیه کرده است که هنگام رفتن به خرید این فاصلهها را رعایت کنند.
دولت همچنان تمام مهمانیها، نشستهای گروهی رسمی و خصوصی را ممنوع اعلام کرده است.
در آلمان تا اکنون بیش از پنجاه هزار تن به ویروس کرونا دچار شدهاند که از این میان تا اکنون بیش از چهارصد نفر جانهای خود را از دست دادهاند. اما این آمار با گذشت هر روز هرچند آهسته اما در حال افزایش است.
با این وجود، بسیاری از شرکتهای صنعتی و تولیدی آلمان دست به کار شدهاند که در ایجاد سهولتها برای تشخیص بیماری کرونا کمک کنند.
شماری از شرکتها اعلام کردهاند که در تلاش ساخت دستگاههاییاند که بتواند به گونۀ فوری و ساده در جریان چند ساعت ویروس کرونا را تشخیص دهد. اما هنوز هیچکدام موفق به عرضۀ این وسایل به بازار نشدهاند.
از سوی دیگر، مراکز تحقیقاتی آلمان تلاش دارد واکسن کرونا را تولید کنند؛ تلاشهایی که شهروندان این کشور و جهان را در بیموامید قرار داده است.