در ایامی که تروریستان مردم را گروه گروه در بیمارستانها، عزاداریها و سوگواریها میکشند و تخم نفرت و بداندیشی میکارند، شماری از جوانان ولایت دایکندی از یک سال به اینسو با رنج فراوان کتاب جمعآوری کردهاند و امروز در جواب بداندیشتان و تبهکاران کتابخانهیی را در ولسوالی محروم، دور افتاده، فقیر و دشوار گذر «سنگتخت و بندر» این ولایت زیر نام «کتابخانۀ عمومی بندر» ایجاد کردهاند.
آنان هدف از ایجاد این کتابخانه را ترویج فرهنگ کتابخوانی، همدیگرپذیری، تساهل و مدارا و آشنایی فرزندانشان با دانش روز میگویند. به گفتۀ آنان، کارزار جمعآوری کتاب برای این کتابخانه در ولایتهای کابل، بامیان، هرات، مزار و دایکندی راهاندازی شده بود.
اصغر کیا، یکی از اعضای کارزار جمعآوری کتاب به سلاموطندار میگوید که باشندهگان ولسوالی سنگتخت و بندر ولایت دایکندی از اندکترین امکانات برخوردار نیستند و دولت مرکزی جفای بزرگی در حق آنان روا داشته است. او میگوید که به دلیل بیمهری حکومت، اکثریت مکتبها تعمیر ندارد و دانشآموزان از فضای باز، مساجد و تکیهخانهها استفاده میکنند.
به گفتۀ آقای کیا، مردمان این ولسوالی تنها به منابع دینی و مذهبی دسترسی داشتند/ دارند و این سبب گشته است جوانان و نوجوانان این ولسوالی در غیبت دانش روز روزگار بگذارنند. او دلیل شکلگیری تفکر افراطیگرایانه و تندرو را عدم دسترسی مردم به دانش روز عنوان میکند.
آقای کیا میگوید که آنان در این یک سال در حوزههای تاریخ، فلسفه، جامعهشناسی، فمینیسم، روانشناسی، کودک، حقوق، سیاست، اقتصاد و ادبیات به زبانهای فارسی و پشتو کتاب جمعآوری کردهاند.
او تنها راه نجات مردم از افراطیگرایی و تحجر را زنده شدن سنت کتابخواندن میداند و میگوید که یگانه راه شکست بداندیشی و جزماندیشی ایجاد کتابخانههاست.
یعقوب شفق، ولسوالی سنگتخت و بندر میگوید که این نخستین کتابخانه عامه در این ولسوالی است. او از یاران و آشنایانی که در این کار مبارک همکاری و همیاری کردهاند، سپاسگزاری میکند.
به گفتۀ او، «کتابخانه عمومی بندر» در نزدیکی دو مکتب و انستیتیوت حسابداری این ولسوالی ایجاد شده است.
عادله شریفی، یکی از پیشگامان کارزار جمعآوری کتاب میگوید که این کتابخانه با هزینۀ ۱۰۰هزار افغانی ایجاد شده است و چهار هزار کتاب دارد. او میگوید، امیدوار است تا بتوانند برای این کتابخانه تعمیر درست کنند و این حلقه را بزرگ و بزرگتر کنند.