رویای رسیدن به اروپا و کابوس‌های ماندگار

نبود امکانات لازم برای زنده‌گی در افغانستان همواره سبب شده ‌است که جوانان و نوجوانان زیادی رخت سفر ببندند و در راه رسیدن به کشورهای اروپایی و آن‌چه که آرزویش را دارند، ‌مشکلات زیادی را متقبل شوند.

مصطفی محمدی، یکی از این نوجوانان است که برای رسیدن به رویاهایش و داشتن زنده‌گی بهتر راه مهاجرت نامنظم را در پیش گرفته و راهی کشورهای اروپایی شد.

این نوجوان 16 ساله می‌گوید، هرچند خانواده‌اش با مهاجرت او راضی نبودند و چندین‌بار در بارۀ خطرات مهاجرت نامنظم به او یادآوری کردند، اما ناامنی‌ها و نبود جای کار در کشور او را ترغیب کرد که به هر قیمتی می‌شود، باید ادامۀ زندگی‌اش در بیرون از افغانستان رقم بخورد.

اکنون پنج ‌سال از ماجرای مهاجرت مصطفی می‌گذرد، اما او می‌گوید که هیچ‌گاهی پیامدهای ناگوار راه‌های رسیدن به ایران و کشورهای اروپایی فراموشش نمی‌شود.

مصطفی که هدفش رسیدن به سویدن بود پس از چند روز اقامت در ایران، روانۀ ترکیه و از آن‌جا روانۀ کشورهای اروپایی می‌شود. او حدود یک‌ونیم هفته را در راه رسیدن به ایران سپری کرده و در این مدت گرسنه‌گی و تشنه‌گی زیادی را تحمل کرده است.

مصطفی می‌گوید، در راه ترکیه نیز با صحنه‌هایی روبه‌رو شده که بسیار برایش دردآور و سخت بوده است و پولیس ترکیه و ایران بر مهاجران شلیک می‌کردند.

او می‌گوید، در مرز ایران و ترکیه اجساد جوانانی را دیده است که بیش‌ترشان شهروندان افغانستان بوده‌اند و دیدن این اجساد تاثیر بدی بر رو‌انش گذاشته و کابوس شب‌هایش شده است.

مصطفی پس از رسیدن به ترکیه، راه یونان را در پیش می‌گیرد. قایق بادی‌یی که قرار بود او و همراهانش را به یونان برساند، گنجایش ۲۰ تن را داشت، اما ۴۵ تن در آن سوار شدند.

یادآوری خاطرات مسیر مهاجرت برایش دشوار است، اما می‌گوید که غرق‌شدن کشتی‌های حامل پناه‌جویان افغانستان را به چشم خود دیده است. او می‌گوید، آن‌هایی که شنا یاد داشتند، خود را نجات می‌دادند، اما کسانی‌که شنا بلد نبودند در دریا غرق ‌می‌شدند.

مصطفی که با دشواری‌های زیاد به سویدن رسیده است می‌گوید که هیچ‌گاهی نباید به حرف قاچاقبران اعتماد کرد، زیرا به گفتۀ او، حرف‌های قاچاقبران سرابی بیش نیست.

فریحه جبارخیل، مشاور مرکز معلومات مهاجرت به سلام‌وطندار می‌گوید، عدم آگاهی مردم در بارۀ خطرات برخاسته از مهاجرت نامنظم سبب به‌ وجود آمدن رویدادهای ناگواری برای آنان می‌شود.

به گفتۀ بانو جبارخیل، حتی اگر فردی موفق به رسیدن به کشور مقصدش شود، با آن‌هم از فرصت‌های لازم برای پیشرفت در زنده‌گی‌اش استفاده نمی‌تواند.

سیدعبدالباسط انصاری، سخنگوی وزارت مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان می‌گوید، برنامه‌های آگاهی‌دهی برای ارایۀ معلومات در مکتب‌‌ها و دانشگاه‌ها از سوی این وزارت راه‌اندازی شده است. به گفتۀ آقای انصاری، این برنامه‌ها سبب کاهش مهاجرت نامنظم شده و مردم با آگاهی از خطرات آن، کم‌تر به این‌گونه مهاجرت رو می‌آورند.

بر اساس آمارهای وزارت مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان، هم‌اکنون حدود ۶.۵ میلیون پناه‌جوی افغانستان در سراسر جهان زنده‌گی می‌کنند که از این میان ۵۰۰ هزار مهاجر و پناهنده در کشورهای اروپایی به سر می‌برند.

به مهاجرت نامنظم نه بگویید!

در این زمینه:

مهاجرت منظم و مزایای آن

تنهایی در اتاقی خلوت؛ حاصل 10 سال مهاجرت

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام