شماری از خانوادههای دانشآموزان و فعالان مدنی در شهر پلخمری از توزیع ناعدلانۀ کتابهای آموزشی شکایت کرده میگویند که حدود یک ماه از آغاز سال آموزشی سپری میشود، اما بیشتر مکاتب کتابهای آموزشی را برای فرزندانشان توزیع نکردهاند. آنان میگویند، کتابهای آموزشی مکاتب در شهر آزادانه به فروش میرسند.
خانوادههای دانشآموزان میگویند که برخی از کارمندان ریاست معارف/آموزش و پرورش کتابهای آموزشی را به فروش میرسانند.
محمد غنی، پدر یکی از دانشآموزان در گفتوگویی به سلاموطندار میگوید، آموزگاران فرزنداش را تهدید میکنند تا کتابهای آموزشی را از بازار خریداری کنند. او میگوید که بیشتر مردم توان خرید یک جلد کتاب درسی را ندارند.
عبدالفتاح عطایی، یکی از فعالان مدنی بغلان نیز میگوید، کتابهای معارف/آموزش و پرورش با کیفیت خوبی چاپ شدهاند، اما به بهای ناچیز در تمامی کتاب فروشیهای شهر به فروشی میرسند.
بهگفتۀ آقای عطایی، بیشتر خانوادهها توان خرید کتاب مورد نیاز فرزندانشان راندارند و ادامۀ این روند سبب محروم شدن دانشآموزان از آموزش و پرورش میشود.
عبدالله یکتن از دانشآموزان ولایت بغلان میگوید، همه کتابهای مورد نیازاش را از اعضای خانوادهاش که در ریاست معارف/آموزش و پرورش هستند، بهدست میآورد. به گفتۀ او، دانشآموزانی که شناخت ندارند، ناگزیر از بازار کتابهای مورد نیازشان را در بدل پول هنگفتی تهیه کنند.
رامش یکی دیگر از دانشآموزانیست که خانوادهاش پول خرید 16 جلد کتاب مورد نیازش را قرض کرده است. او میگوید، به خاطر نداشتن کتاب، همواره از سوی آموزگاران تهدید میشد تا کتابهایش را تکمیل کند.
غلاممحیالدین پیکان حیدری، رییس معارف/آموزش و پرورش ولایت بغلان در گفتوگویی به سلاموطندار میگوید که آنان کتاب 80 درصد دانش آموزان این ولایت را در مکاتب توزیع کردهاند، اما توزیع در مکتبها به گونۀ عادلانه نبوده است. او میگوید، خرید و فروش کتابهای آموزشی مکاتب در بازارها جرم پنداشته میشود و آنان برای جلوگیری از فروش کتابهای آموزشی در شهر تدابیری جدی را روی دست دارند.
آقای حیدری میافزاید که وزارت معارف/آموزش و پرورش در هر سهسال کتابهای جدید را به شاگردان توزیع میکند که امسال به 161390 جلد کتاب نیاز است.