سومین روز از نشست وزیران خارجۀ ناتو امروز در مقر این سازمان با محوریت افغانستان گذشت. مقامهای ناتو در این نشست میگویند که در کنار افغانستان ایستاده اند و از این کشور حمایت مالی و سیاسی میکنند. با این حال این حمایت را مشروط بر اصلاحاتی در نظام عنوان میکنند و میگویند، در صورتی که افغانستان نتواند اصلاحات قابل توجهی در زمینههای مختلف از جمله انتخابات و فساد به عمل آورد، آنان «اولویتهایشان را بازنگری میکنند.»
مقامهای این سازمان از توانمندی نیروهای امنیتی یاد کرده و میگویند که به عهدهگرفتن تأمین امنیت از سوی نیروهای امنیتی افغانستان نشانهیی از توانمندی این نیروها بوده است.
ینس ستولتنبرگ، دبیر کل ناتو میگوید، با این که اوضاع افغانستان هنوز پیچیده و شکننده است، اما پیشرفتهایی در زمینههای گونهگون در این کشور انجام شده و تلاشها برای بهبود وضعیت ادامه دارد.
آقای ستولتنبرگ میافزاید که اجازه نمیدهند افغانستان به لانۀ هراسافگنان تبدیل شود و برای دستیابی به این هدف نیروهای امنیتی افغانستان را در بخشهای آموزش و مشورهدهی حمایت میکنند.
دبیر کل ناتو خاطرنشان میکند که از مشکلات نمیتوان چشمپوشی کرد، اما اطمینان دارند که حکومت در مسیر درستی در حرکت است. او میافزاید که وضعیت افغانستان شکننده است و بحران این کشور باید از راه گفتوگو حل شود.
ینس ستولتنبرگ از کشورهای منطقه میخواهد تا پشتیبان حکومت وحدت ملی باشند. استولتنبرگ میگوید که ناتو و جامعۀ جهانی از هیچ تلاشی برای بهبود وضعیت افغانستان دریغ نخواهند کرد، اما در مقابل حکومت افغانستان هم باید به تعهداتش عمل کند.
او میافزاید که حضور این سازمان را سال آینده (2017) به بررسی میگیرند که آیا این کشور نیاز به حضور ناتو تا پس از 2018 دارد یا نه؟
استولتنبرگ در پاسخ به پرسش سلاموطندار میگوید که آنان در حال عصریسازی نهادهای دولتی افغانستان اند و «فعالیتهای جامعۀ جهانی و ناتو برای اصلاحات و قویسازی نهادهای دموکراتیک در افغانستان جریان دارد.»
دبیر کل ناتو همچنان میگوید که حدود 13000 نیروی ناتو برای ارتقای ظریفت و خودکفایی نیرویهای امنیتی افغانستان مستقراند. او خاطرنشان میکند:«ما تا حال در مورد مدت مأموریتمان تصمیم نگرفتهایم، اما از نیروهای امنیتی افغانستان تا 2020 حمایت خواهیم کرد.»
صلاحالدین ربانی، وزیر خارجۀ افغانستان نیز در این نشست از حمایت ناتو سپاسگزاری کرد. آقای ربانی میگوید که برای افغانستان اصلاحات در حکومتداری خوب، مبارزه با فساد و دفاع از حقوق بشر و تسریع روند صلح نیاز است.
در حال حاضر هزارها سرباز ناتو در افغانستان حضور دارند. اکثریت این نیروها آمریکایی هستند و مأموریت حمایت قاطع را که شامل مشورهدهی و آموزش نیروهای امنیتی داخلی میشود به پیش میبرند.