در امتحان کانکور 1394 که چندی پیش از سوی وزارت تحصیلات عالی افغانستان برگزار شده بود، 7985 تن به خاطر تقلب بینتیجه ماندند. پس از اعلام نتایج، شمار زیادی از جوانان دست به اعتراض زدند.
این معترضان میگویند، تقلب نکرده اند و نتایج اعلام شدۀ وزارت تحصیلات عالی را قبول ندارند.
ایمل، یکی از جوانانی که از حوزۀ ولایت کابل امتحان داده است، میگوید که نتیجۀ امتحانش «تقلب» ثبت شده است. وی میافزاید: چهار ناظر از ما نظارت میکردند و اصلاً امکان تقلب وجود نداشت.
قیوم، جوان دیگری است که نتیجهاش را نمیپذیرد. او میگوید، اگر به مشکلاتشان رسیدهگی نشود آنان از هیچ حرکتی دریغ نخواهند کرد.
فریحه که از صنف اول تا دوازده، اول نمرۀ عمومی بوده است میگوید، اگر تقلبی در کار است به آنها نشان دهند تا آنان قناعت یابند؛ در غیر آن در حق آنها ظلم شده و آنان هرگز آرام نخواهند نشست.
اما محمدعظیم نوربخش سخنگوی وزارت تحصیلات عالی، به سلاموطندار گفت که تمام نتایج مبنی بر اسناد و مدارک بوده و آنان حاضرند تا در هر موردی توضیحات کافی بدهند.
مسؤولان این وزارت میگویند، آن عده از اشتراککنندهگان امتحان کانکور که به راهنماییهای وزارت تحصیلات عالی توجه نکرده و در امتحان تخطی کرده اند بینتیجه باقی مانده اند.
در میان معترضان شماری نیز هستند که نمرۀ بالایی دارند. با این حال یا بینتیجه اند و یا در مؤسسات تحصیلات نیمهعالی راه یافته اند.
فیضالله که از ولایت کاپیسا در این امتحان شرکت کرده بود، میگوید، با به دست آوردن 267 نمره به موسسهیی نیمهعالی تحصیلی معرفی شده است.
شماری از آگاهان، بینتیجه ماندن جوانان در این امتحان را نبود فضا و امکانات درسی عنوان میکنند.
مجیب مهرداد، استاد دانشگاه کابل میگوید که وزارت تحصیلات عالی بنا بر نبود امکانات، فضای درسی و چندین مشکل دیگر، همه ساله شمار زیادی از داوطلبان کانکور را بینتیجه اعلان میکند.
آقای مهرداد افزود، این وزارت باید استادان بیشتری جذب کرده و فضای درسی جدیدی ایجاد کند تا این داوطلبان بتوانند تحصیلاتشان را ادامه دهند.
در امتحان کانکور امسال 246229 تن اشتراک کرده بودند که از این میان، 92 هزار نفرشان به موسسات تحصیلی عالی و نیمه عالی راه یافتند.
در سالهای قبل نیز این امتحان بدون سروصدا نبود و اشترککنندهگان همواره از وجود فساد و تخلف در اعلام نتایج سخن میگفتند.