محتوای ثقافت اسلامی سبب ترویج «رادیکالیسم» دینی میشود.
یافتههای یک پژوهش تازۀ انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان نشان میدهد که محتوای مضمون ثقافت اسلامی که در دانشگاههای کشور تدریس میشود، سبب ترویج ذهنیت رادیکالیسم دینی و یا افراطیت در میان دانشجویان کشور میشود.
رامین کمانگر، پژوهشگر انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان امروز در نشست خبرییی در کابل میگوید،31 درصد دانشجویانی که به پرسش نامههای این پژوهش پاسخ دادهاند، گفتهاند که استادان ثقافت اسلامی همواره بر خلافت اسلامی تأکید میکنند.
این پژوهش که در ولایتهای کابل، هرات و ننگرهار انجام شده است، نشان میدهد، 35.5 درصد دانشجویان خواهان خلافت اسلامیاند و 75.3 درصد دانشجویان به گسترش اسلام تأکید میکنند.
به گفتۀ آقای کمانگر، از میان پاسخ دهندگان به این پرسشنامه، 34.4 درصد خواهان نظام جمهوری، 17.2 درصد خواهان امارت اسلامی، 35.5 درصد خواهان خلافت اسلامی و 4.6 درصد خواهان دیگر نظامها هستند.
از این میان بیشترین پاسخ مثبت برای نظام جمهوری در دانشگاه کابل و کمترین آن در دانشگاه هرات داده شده است.
همچنان در این پژوهش آمده که بیشترین پاسخ مثبت برای نظام امارت در دانشگاه ننگرهار و کمترین آن در دانشگاه هرات، اما برعکس بیشترین پاسخ خلافت در دانشگاه هرات بوده است.
بر بنیاد یافتههای پژوهش، 39.9 درصد به اسلامیبودن نظام سیاسی افغانستان باورمندند، در حالیکه 45.9 درصد تا اندازهیی این نظام را اسلامی میدانند و 13.9 درصد نظام افغانستان را اسلامی نمیدانند.
اما شماری از اشتراک کنندگان در این نشست، این پژوهش را ناقص میخوانند و نظریات آن را شخصی میگویند.
پیش از این در پارلمان کشور نیز موضوع ترویج افراطیت توسط کتابهای ثقافت اسلامی و استادان ثقافت در میان دانشجویان دانشگاهها مطرح شده بود.