خالقداد اکبری، رییس شورای ولایتی غزنی میگوید که 19 تن از مسافران ربودهشده در ولایت زابل، بامداد امروز (دوشنبه) در روستای پاتوی ولسوالی جاغوری ولایت غزنی تبادله شده اند.
آقای اکبری در گفتوگویی با سلاموطندار گفت که آزادی مسافران باقیمانده به زمانی دیگر واگذار شده است.
گفته میشود این افراد اکنون به مرکز جاغوری رسیده اند.
حسنرضا یوسفی، یکی از اعضای شورای ولایتی غزنی و منابعی مؤثق در ولسوالی جاغوری نیز خبر آزادی 19 تن از جمع 31 مسافر را تأیید میکنند.
همچنان حمیده گلستانی، عضو پیشین شورای ولایتی و یکی از فعالان مدنی در غزنی میگوید که این 19 مسافر با 21 کودک و 7 زن تبادله شده اند.
گفته میشود این افراد شهروندان ازبکستان اند که در بند دولت افغانستان بودند.
اما مقامهای محلی در ولایت غزنی با اینکه میگویند قرار بود این مسافران در مرز ولسوالی جاغوری ولایت غزنی و زابل تبادله شوند، حاضر به دادن معلومات در بارۀ آزادی این 19 تن نشده اند.
افراد مسلح نقابپوش روز دوشنبه (۴ حوت/اسفند) این 31 مسافر را که با دو بس مسافربری از قندهار به طرف کابل در حرکت بودند، نزدیکیهای غروب در مربوطات ولسوالی شاهجوی ولایت زابل از میان مسافران جدا کرده و با خود بردند.
گفته میشود این مسافران به دلیل اینکه مربوط به قوم هزاره بودند، از سوی این افراد ربوده شدند.
مقامهای محلی در ولایت زابل یک روز پس از این رویداد ادعا کردند که این مسافران از سوی جنگجویان داعش ربوده شده اند. آنان گفتند که ربایندهگان به زبانی غیر از فارسی و پشتو سخن میزدند.
اما پس از آن اعضای شورای ولایتی زابل گفتند که ربایندهگان مربوط به گروههای محلی طالبان اند. تا کنون معلوم نیست این مسافران از سوی کدام گروه ربوده شده اند.
چند روز پس از ربودهشدن این مسافران، نیروهای امنیتی عملیاتی را برای نجات آنها از چنگ ربایندهگان در مربوطات ولسوالی خاک افغان ولایت زابل به راه انداختند؛ اما این عملیات به دلایلی نامعلوم متوقف شد.
پس از آن شماری از مقامها گفتند که ربایندهگان این مسافران را در گروههای کوچک چندنفری تقسیم کرده و آنها را در مکانهای گوناگون نگهداری میکنند.
همچنان با گذشت حدود دوماه از ربودهشدن این 31 مسافر، عطاجان حقبیان، رییس شورای ولایتی زابل از آغاز عملیاتی دیگر از سوی نیروهای امنیتی برای رهایی این مسافران خبر داد؛ اما این عملیات نیز بینتیجه پایان یافت.
ربودهشدن این مسافران با واکنشها و اعتراضهای گستردهیی در داخل و خارج از کشور روبهرو شد. معترضان سران حکومت وحدت ملی را به سهلانگاری در برابر سرنوشت این مسافران متهم کردند و از آنها خواستند که هر چه زودتر برای رهایی این مسافران اقدام کنند.
رییس جمهور غنی پس از مدتها سکوت در بارۀ این مسافران، گفت که حکومت «سکوت استراتژیک» کرده است و این سکوت بیانگر ضعف حکومت نیست.
شماری از فعالان مدنی و اعضای خانوادههای این مسافران از حدود یکماه بدینسو در اعتراض به بیپروایی دولت به سرنوشت این مسافران، با برپایی خیمهیی در کابل تحصن کرده اند.
عبدالله عبدالله پس از چند روز با معترضان و خانوادههای مسافران در خیمۀ تحصن دیدار کرد و گفت که حکومت بیپروا نیست و تمام تلاشش را برای آزادی آنها به کار میبندد.