ستار محمدی، شهروند افغانستان از هفتسال به اینسو در کشور آلمان در بیسرنوشتی به سر میبرد.
او در ولسوالی جلریز ولایت میدانوردک نگهبان یک پروژۀ ساختمانی بود، اما حملۀ تکاندهندۀ طالبان بر این ولسوالی که تلفات زیادی برجا گذاشت، سبب شد که کشور را ترک کند.
ستار حس کرد مرگ از همه به او نزدیکتر شده، اما هنوز شبها کابوس میبیند و به یاد خاطرات تلخ سفر اشک دور چشمانش حلقه میزند.
او همانند خیلیها فکر میکرد، با رفتن از افغانستان میشود از ترس و وحشت فرار کرد، اما واقعیت چیزی دیگر بود.
ستار همین که از مرز نیمروز به ایران رفت، متوجه شد که دست به تصمیم خطرناکی زده است. هفت ساعت منزل در غرفۀ پشت موتر با آدمهای ناآشنا و ترسناک. او میگوید، حتی آب برای نوشیدن وجود نداشت.
ستار چندی بعد راه ترکیه را به پیش میگیرد. او پس از دو روز توقف در مرز ترکیه وارد استانبول میشود، زیرا هدف نهایی او رسیدن به اروپا به ویژه کشور آلمان است.
کسیکه همواره به قانون و کمک به مردم فکر میکرد، در ترکیه به زندان میرود و شکنجه میشود. او زندانیشدن را در نوجوانی تجربه کرد. آنهم به جرمی که خودش نمیداند چهگونه آن را مرتکب شده است.
ستار پس از ماهها زندانی بودن در ترکیه، سرانجام به بلغاریا میرسد. نخستین دروازهیی ورود به بهشت رویایی پناهجویان. او لحظهیی نفس راحت میکشد و از خوشحالی در لباسهایش نمیگنجد، اما همین که با پولیس مرزی بلغاریا رو به رو میشود، وحشت و سختی گذشته را فراموش میکند.
پولیس بلغاریا نیز او و همراهانش را لتوکوب و به زندان میاندازد.
ستار میگوید، ماهها در بلغاریا زندانی بود، اما هیچکس سراغ او و سایر هموطنانش را که آنجا زندانی بودند، نمیگرفت. در حالیکه شهروندان کشورهای دیگر در نتیجۀ تلاش سفارتها و دولتشان، بهزودی از زندان آزاد میشدند.
ستار با رهایی از زندان بلغاریا سرانجام به مقصدش که آلمان بود میرسد، اما مشکلاتش تازه شکل میگیرد. در نخستین دادگاه پروندۀ پناهندهگی او رد شد. کسی که یکسال را در راه رسیدن به آلمان سپری کرده بود از چنین بیمهری به شدت تکان خورده و دگرگون میشود. اکنون در کنار وحشت و خاطرات تلخ مسیر مهاجرت، استرس و ترس فرستادن دو باره به افغانستان نیز با او همراه است. چیزی که ستار را راهی شفاخانه کرد.
او پس از صحتیاب شدن، به حکم دادگاه اعتراض کرد، اما از آنزمان که هفتسال میگذرد هنوز منتظر است تا دادگاه بعدیاش برگزار شود.
انتظار توام با ترس و امید که شاید فرجامش یکی از اهداف زندهگی ستار را رقم بزند. زندهگی در آلمان و دوری از وحشت افغانستان است.
بر بنیاد آمارهای وزارت مهاجران و بازگشتکنندهگان، حدود ۶.۵ میلیون پناهجوی افغانستان در سراسر جهان زندهگی میکنند که از این میان، ۵۰۰ هزار مهاجر و پناهنده در کشورهای اروپایی به سر میبرند.