ولسوالی پغمان ولایت کابل یکی از تفریحگاههای مشهور کشور است. در فصلهای بهار و تابستان شهروندان زیادی برای تفریح به آنجا میروند، اما نبود زبالهدانی و آلودگی محیط زیست اغلب سبب آزردگی خاطر آنها میشود. بنابراین، امسال در یکی از گفتمانهای اجتماعی مردم و نهادهای مدنی، باشندگان ولسوالی پغمان نبود زبالهدانی و مکانی مشخص برای دفع زبالهها در این منطقه را یک مشکل اجتماعی عمده عنوان کردند و این سبب شد که مؤسسهی انکشاف و حمایت از کودکان افغان برای رفع این مشکل در همکاری با مردم سه قریه، زبالهدانیهای سمنتی چندی در ساحه اعمار کند، اقدامی که باعث خرسندی باشندگان محل و پاکی محیط زیست شده است.
شجاعالدین باشندهی ولسوالی پغمان، با استقبال از این کار مؤسسه و باشندگان محل، میگوید ساخت زبالهدانیهای سبب شده که مردم احساس مسؤولیت کنند و دیگر زبالههای خود را در گوشه و کنار سرکها نریزند.
احمدالله حکیمی مسؤول جوانان روستاهای درهی زرگر و قلعهی حکیم میگوید، تراکم زباله در روستاها سبب افزایش بیماری در میان کودکان شده است. به گفتهی آقای حکیمی، باشندگان محل پیشتر بهدلیل نبود زبالهدانی زبالهها را بر روی سرک میریختند و این کار سبب آلود گی محیط زیست و خرابی ساحهی تفریحی پغمان شده بود.
صفیالرحمان نمایندهی روستای درهی زرگر، میگوید این زبالهدانیها برای پاک نگهداشتن محیط زیست و پیشگیری از بیماریها در این ساحه ساخته شده است. او از همکاری ساکنان این محل یاد کرده و ابراز خوشحالی میکند.
حاجی میربهاءالدین مسؤول کمیسیون بازسازی شورای مردمی ولسوالی پغمان، هدف از ساخت زبالهدانی در ساحهی پغمان را جمعآوری زبالهها در نقطهیی معین و انتقال آسان آن به بیرون از ساحه میخواند.
حاجی بهاءالدینمیافزاید، شهروندانی که برای تفریح به این ولسوالی میآمدند از نبود زبالهدانی شاکی بودند، اما در حال حاضر این زبالهدانیها میتواند تا اندازهیی این مشکلها را رفع کند. به گفتهی وی، زبالهدانیهای سمنتی بهصورت استاندارد و با همکاری شهرداری پغمان طراحی و ساخته شده است.
مسؤول کمیسیون بازسازی شورای مردمی ولسوالی پغمان نقش کمکهای نقدی مردم محل در ساخت این زبالهدانیها را سازنده و مهم میداند. او میگوید باشندگان این ولسوالی در امر بازسازی و مسؤولیتپذیری با شهرداری این ولسوالی همکارند تا محیطی پاک داشته باشند؛ با اینحال، شهرداری پغمان دچار کمبودهای تخنیکی و دشواریها در انتقال زبالهها به بیرون از این ولسوالی است.
در همین حال نیلوفر احمدزی مسؤول بخش حقوقی و دادخواهی مؤسسهی انکشاف و حمایت از زنان و کودکان افغان، در گفتوگو با سلاموطندار، ضمن قدردانی از مشارکت فعالانهی باشندگان ولسوالی پغمان، میگوید سه زبالهدانی در روستاهای فراشها، درهی زرگر و پشتهی این ولسوالی ساخته شده است.
بانو احمدزی با اظهار نارضایتی از وضع محیطزیستی پیشین ولسوالی پغمان، میگوید امیدوار است بعد از این پغمان از ناپاکیهای محیطی و انباشت زبالهها و تعفن مصؤون باقی بماند.
بهتازگی حکومت افغانستان نیز برنامهیی را در جهت مهار آلودگی هوا و رفع مشکلهای محیطزیستی زیر نام «کمربند سبز کابل» بهراه انداخته است که بخشی از این برنامه در ولسوالی پغمان عملی خواهد شد.