نمازگزاران برای ادای نماز جمعه در شهر کرایستچرچِ نیوزیلند گردهم آمدند، اما غافل از این که این روز، روز پایانی زندگیشان خواهد بود.
روز گذشته برنتون ترنت، مرد ۲۸ سالۀ استرالیایی وارد دو مسجد در نیوزیلند شد و تمام نمازگزاران را به رگبار گلوله بست؛ در این حمله دستکم 49 مسلمان کشته شدند و دهها تن دیگر زخمی.
فرد مهاجم تمام جریان حمله را فیلمبرداری کرده است. نخستین فردی که با مهاجم در دهلیز مسجد روبهرو میشود، از او با جملۀ «سلام برادر» استقبال میکند؛ جملهیی که با شلیک سه گلوله پاسخ داده میشود.
این حمله واکنشهای جهانی را به دنبال داشته است. واکنشها اما در شبکههای اجتماعی در مورد برخورد فرد مهاجم با اولین فردی که به گلوله میبندد، جالب است.
یکی از کاربران توییتر نوشته است: «سلام برادر، آخرین کلمههای اولین قربانی حمله به مسجد در نیوزیلند بود، کلمههایی که بیانگر عشق بیپایان نسبت به انسانهاست، برایم نگویید که اقدام نکردن به خشونت ضعف یا صلحطلبی، نشانه بزدلی است.» کاربر دیگری هم نوشته که «سلام برادر کلمهییست که از عمق دل با عشق بیشمار ادا میشود، او فکر میکرد که با یک انسان که دارای شعور و احساسات است صحبت میکند.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در توییتی که در رابطه به این حمله نوشته، با مردم نیوزیلند ابراز همدری کرده، اما هیچ چیزی در مورد نوعیت حمله ننوشته است.
برخی از سیاستمداران نیز نوشتهاند که حمله بر دو مسجد در نیوزیلند توسط یک فرد افراطی انجام شده است، در این واکنشها هیچ نشانهیی از تروریست و تروریسم دیده نمیشود.
تروریستی نخواندن حملۀ نیوزیلند پرسشبرانگیز است. یک مهاجم عادی یا یک شخص افراطی چگونه میتواند در کشوری که از امنیت قابل توجهی برخوردار است، چنین فاجعۀ بزرگی خلق کند؟ چنین اقداماتی که سبب واکنشهای جهانی میشود، ناممکن است که از قبل برنامهریزی نشده باشد.
نکتۀ قابل توجهی که واکنش کاربران شبکههای اجتماعی را برانگیخته، این است که فرد مهاجم غیرمسلمان است و به همین دلیل کمتر کسی حاضر شده حمله را «تروریستی و سازماندهیشده بخواند.»
در این میان شماری از رهبران جهان و مخصوصاً رهبران مسلمان، این حمله را تروریستی و نمونۀ بارز اسلامهراسی خواندهاند. جاسیندا آردرن، صدراعظم نیوزیلند در توییتی گفته است: «حمله بر مسجد در منطقۀ کرایستچرچ نیوزیلند، یک اقدام تروریستی است و اکثر قربانیانش مهاجران مقیم در نیوزیلندند.»
رهبران بزرگ جهان در حالی این حمله را تروریستی نخواندهاند که در شماری از کشورها و ترمینالهای مشهور جهان، داشتن ریش و نام اسلامی برای بسیاریها دردساز است. پس از حملۀ یازدهم سپتامبر بر برجهای دوقلوی نیویارک، به جهانیان طوری تلقین شد که انگار تمام تروریستهای جهان مسلماناند و غیرمسلمان نمیتواند تروریست باشد. زمانی که مسلمانی به یک کشور غیرمسلمان سفر کند و از بداقبالی، ریش و یک نام تابلوی اسلامی داشته باشد، ممکن است ساعتها در ترمینال منتظر بماند و با وسایلش از چندین ماشین بازرسی عبور کند و در پایان حتی ممکن اجازۀ سفر برایش داده نشود، زیرا او یک مسلمان است و شاید تروریست باشد.
در حالی که در هیچ کتاب و طبق هیچ فرمولی نمیتوان گفت که تمام تروریستها مسلماناند، چرا باید تروریسم را به دین ربط دهیم؟ تروریسم پدیدهیی جهانیست و قدرتهای بزرگ جهان دستهای پشت پردۀ تروریسماند. این دست ها ممکن است دست یک مسلمان باشد یا غیرمسلمان. این افراد کسانیاند که به خاطر منافع شخصیشان دست به چنین اعمالی میزنند و دین برایشان واژه و پدیدهیی بیارزش است.
حمله بر یک مسجد و کشتن دها تن در یک چشم بر هم زدن و در عین حال پخش مستقیم این حمله از فیسبوک مهاجم، بیانگر یک حملۀ تروریستیست برای ایجاد ترس و وحشت میان مسلمانان. طوری که اکثر جمعیت مسلمانان نیوزیلند پس از این حمله گفتهاند که دیگر نمیتوانند در حالی که چادر بر سر دارند، راحت و بدون هراس در خیابانها قدم بزنند.
در همین زمینه