بسیاری از افرادی که به ویروس کرونا آلوده میشوند، چیزی بدتر از سرماخوردهگی زمستانی را تجربه نمیکنند، اما مشخصات کلی و میزان بالای مرگومیر ناشی از این ویروس نشاندهندۀ جدیت این بیماری است. اگر موارد ملایمتر ابتلا در آغاز شیوع یک بیماری، مد نظر قرار نگیرد، مرگومیر ناشی از آن میتواند خیلی بالا باشد. با این حال، این هفته یک متخصص سازمان بهداشت جهانی گفت که این موضوع در مورد ویروس کووید 19 صادق نبوده است.
بروس ایلوارد که سرپرستی یک هیأت بینالمللی را بر عهده دارد و برای مطالعۀ ویروس کرونا و راههای مقابله با آن به چین رفته است میگوید: «شواهد نشان میدهد که ما تنها شاهد قلۀ یک کوه یخ نیستیم.» به گفتۀ او، اگر آزمایشهای بیشتری انجام شود نشان خواهد داد که میزان دقیق مرگومیر ناشی از این ویروس، یک درصد خواهد بود. با این حال، این رقم نشان میدهد که کووید 19 ده بار کشندهتر از سرماخوردهگیهای فصلیست که سالانه بین 290 تا 650 هزار تن در نتیجۀ آن جان میدهند.
بزرگسالان نه جوانان!
اکثر کسانی که بزرگسال نیستند و مشکلات صحی نداشتهاند با آلودهشدن به ویروس کووید 19 به بیماری حاد مبتلا نمیشوند. با این حال، این بیماری برای آلودهسازی افراد نسبت به آنفلوانزای فصلی شانس بیشتری دارد و گروههایی نظیر کارمندان صحی آسیبپذیرترند و خطر بیشتری جان آنان را تهدید میکنند؛ زیرا آنان بیشتر از دیگران در معرض این ویروس قرار میگیرند. اقداماتی که افراد جوان و سالم انجام میدهند، از جمله گزارش و ارایه اطلاعات در مورد علائم بیماری و پیروی از دستورالعملهای قرنطین، نقش مهمی در محافظت افراد آسیبپذیر دارد.
ماسک کمکی نمیکند
استفاده از ماسک صورت به معنای این نیست که شما به بیماری مبتلا نمیشوید، ویروسها و ذرات ریز آن میتواند از طریق چشم نیز منتقل شده و از ماسک عبور کند. با این وجود، ماسکها در جلوگیری از قطرات ریز که عامل اصلی انتقال ویروس کرونا به شمار میروند، موثر است. اگر شما با فرد مبتلا به این ویروس تماس نزدیک دارید، استفاده از ماسک شانس انتقال ویروس را کاهش میدهد. اگر تنها در حال رفتوآمد در شهر هستید و با دیگران تماس نزدیک ندارید، استفاده از ماسک نیاز نیست.
گاهی مجبورید 10 دقیقه با فرد مبتلا به ویروس باشید
برخی از راهنماییهای بهداشتی شفاخانهها رعایت فاصلۀ دو متری از فرد مبتلا به سرماخوردهگی را توصیه میکنند. این احتمال وجود دارد که شما با کمترین برخورد با فرد آلوده به ویروس کووید 19 به این ویروس آلوده شوید یا هم این ویروس از طریق سطوح آلوده به شما منتقل شود، با این حال، انتقال ویروس از این راهها خیلی معمول نیست.
واکسین در راه است
دانشمندان برای تولید واکسین ویروس جدید کرونا، با کمک پژوهش توالی ژنتیکی پژوهشگران چینی، به سرعت وارد عمل شدند. تلاشها برای تولید واکسین مطمئن و قابل استفاده ادامه دارد و اکنون چندین تیم مشغول آزمایش نتیجۀ پژوهشها بر روی حیوانات و انسانها اند. با این حال، پیش از عرضۀ این واکسین به بازار، راه طولانی در پیش است و نیاز است تا آزمایشهای بیشتری انجام شود تا در مورد عدم عوارض جانبی آن اطمینان حاصل شود و اگر این واکسین در مدت یکسال همهگانی شود، نشاندهندۀ سرعت بالای کار است.
پیشگیری؛ بهترین شیوۀ جلوگیری از همهگیری
در حال حاضر همهگیری کووید 19 در سراسر جهان تعریف شده است، اما زمان دقیق اعلام یک بیماری به عنوان بیماری همهگیر مبهم است. در عمل، گامهایی که برداشته میشود در اعلام همهگیری یک بیماری تغییری ایجاد نمیکند و هدف اقدامات اولیه و کنترلی که انجام میشود، ریشهکنکردن بیماری نیست. جلوگیری در بروز شیوع بیماری یا کاهش حداکثری آن نظامهای بهداشتی را در برابر مراجعۀ سیلآسا و ناگهانی بیماران کمک میکند.
چهگونه خود را محافظت کنیم؟
دستانتان به شمول پشت دست، میان انگشتان و زیر ناخنهایتان را به گونۀ کامل با آب و صابون بشویید.
زمانی که سرفه یا عطسه میکنید جلو دهن و بینیتان را با دستمال کاغذی بگیرید و سپس آن را در سطل زباله بیاندازید. اگر دستمال کاغذی در اختیار ندارید، وقتی سرفه یا عطسه کردید، به جای دست، آرنجتان را جلو دهن و بینیتان بگیرید.
استفاده از ماسک میتواند از انتشار قطرات جلوگیری کند، اما ذرات کوچک میتوانند از ماسک عبور کنند.
اگر دچار تب، سرفه و تنگی نفس هستید این موضوع را به زودترین فرصت از طریق تلفن به یک مرکز صحی اطلاع داده و تاریخچۀ سفرتان را با مسئولان مراکز صحی در میان بگذارید.
اگر در دو هفتۀ اخیر از مناطق آلوده به این ویروس، مانند چین، ایران، کوریای جنوبی یا ایتالیا برگشتهاید، در خانه بمانید و برای 14 روز از تماس با دیگران خودداری کنید، به این معنی که سر کار، مکتب، دانشگاه و دیگر مکانهای عمومی نروید.
اگر از مناطق ویروسزده برگشتهاید و احساس تب بالا، سرفه، آب بینی، درد گلو و تنگی نفس دارید، در خانه بمانید و با داکتر مشوره کنید.