مسئولان وزارت تحصیلات عالی میگویند که دانشگاه طبی کابل (ابوعلیسینا) و گروه فنی بخش تکنولوژی و ترمیم تجهیزات طبی این دانشگاه، دستگاه تنفس مصنوعی یا ونتیلاتور ساختهاند.
عزیزاحمد اوریاخیل، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی به سلاموطندار میگوید که رئیس جمهور غنی به این وزارت فرمان داده بود تا با استفاده از کادر علمیشان در بخش مبارزه با ویروس کرونا بکوشند.
به گفتۀ اوریاخیل، بر اساس فرمان آقای غنی متخصصان این نهاد در نتیجۀ تلاشهای زیاد و با استفاده از وسایلی که در داخل افغانستان موجود است دستگاه تنفس مصنوعی را ساختهاند.
بهای یک پایه دستگاه تنفس مصنوعی در بازارهای جهانی حدود 30 هزار دالر است، اما پزشکان دانشگاه طبی کابل توانستهاند که این دستگاه را به هزینه 30 هزار افغانی بسازند.
آقای اوریا خیل میگوید، اگر دولت امکانات مورد نیاز را برای این دانشگاه فراهم سازد متخصصان دانشگاه علوم طبی کابل در هر سه روز یک پایه دستگاۀ تنفس مصنوعی خواهند ساخت.
مسئولان وزارت تحصیلات عالی میگویند که وزارت صحت عامه کاربردیبودن این دستگاه تنفس مصنوعی را تأیید کرده است.
گروه فنی سازندۀ دستگاه ونتیلاتور میگویند که این دستگاه پس از آزمایش عملی مکرر بالای بیماران از سوی متخصصان جراح و پزشکان انستیزی شفاخانۀ تدریسی علیآباد و هیأت موظف وزارت صحت عامه تأیید شده است.
وحیدالله مایار، سخنگوی وزارت صحت عامه میگوید، در صورتیکه تمام مراحل پیش از «تحقیق کلینیکی» و بعد از آن بالای دستگاه تنفس مصنوعی صورت گرفته باشد و تضمینی وجود داشته باشد که این دستگاه زندهگی بیمار را به خطر نمیاندازد این کار گام مثبتی در شرایط کنونی خواهد بود.
پیش از این دختران رباتساز افغانستان نیز یک پایه دستگاه تنفس مصنوعی ساختند، اما وزارت صحت عامه این دستگاه را غیرمعیاری خواند.
بیماری همهگیر و کشندۀ کووید 19 در سراسر جهان شیوع کرده و زیانهای جانی هنگفتی را به بار آورده است. این بیماری سبب مختلشدن دستگاه تنفسی و آلودهگی ششها میشود که نفسکشیدن را برای بیماران دشوار میسازد.
دستگاه تنفس مصنوعی به بیماران کمک میکند تا جریان دموبازدم آکسیجن در بدنشان آسانترانجام شود. این دستگاه برخی از وظایف ششها را در بیماران تنفسی انجام میدهد.
تاکنون 2 هزار و 469 تن در کشور به بیماری کرونا مبتلا شدهاند که از این میان 331 تن بهبود یافتهاند و 72 تن دیگر جان باختهاند.