سه پیشنهاد بنیادی کمیسیون ویژۀ اصلاحات انتخاباتی، برای بررسی بیشتر به این کمیسیون فرستاده شده است.
رییس جمهور غنی دیروز (یکشنبه) فرمانی را در پیوند به طرح پیشنهادی کمیسیون ویژۀ اصلاحات انتخاباتی صادر کرد. بر بنیاد این فرمان، از میان ده پیشنهاد کمیسیون ویژۀ اصلاحات انتخاباتی، آقای غنی هفت پیشنهاد را تأیید کرده است. اما سه پیشنهاد دیگر را جهت «بررسی مبانی حقوقی، فنی و جنبههای تطبیقی» آن، به این کمیسیون فرستاده شده است.
قرار است تا طرح مشروح سه پیشنهاد باقیمانده، توسط ریاست اجرایی به ریاست جمهوری ارایه شود.
تغییر نظام انتخاباتی، ترتیب فهرست نام رأیدهندهگان و کاستن از حوزههای رأیدهی، از پیشنهادهایی اند که باید از سوی کمیسیون ویژۀ اصلاحات انتخاباتی زیر بررسی بیشتر قرار گیرند.
محمدنعیم ایوبزاده رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان یا «تیفا» در گفتوگویی با سلاموطندار گفت که این سه پیشنهاد، نقشی اساسی در آوردن اصلاحات در نظام انتخاباتی و جلب اعتماد مردم به این روند ملی دارند. او در مورد مهر تأیید رییس جمهور بر هفت پیشنهاد مطرح شده گفت که هفت پیشنهاد تأیید شده برای برگزاری انتخابات شفاف، چندان اثرگذار نیستند.
علی امیری عضو کمیسیون ویژۀ اصلاحات انتخاباتی، به سلاموطندار گفت که این کمیسیون به زودی بررسیهایش بر روی سه پیشنهاد تغییر نظام انتخاباتی، کاستن از حوزههای رأیدهی و ترتیب فهرست نام رأیدهندهگان را آغاز خواهد کرد و نتایج بررسیهایش را به رهبری حکومت وحدت ملی خواهد فرستاد.
کمیسیون ویژۀ اصلاحات انتخاباتی پس از یکماه رایزنی، سرانجام هفتۀ پیش نخستین بستۀ پیشنهادی خود را برای آوردن اصلاحات در نظام انتخاباتی، به حکومت وحدت ملی سپرد.
رییس جمهور غنی با صدور فرمانی، با ستایش از کارکردهای کمیسیون، پیشنهادهای مرحلۀ نخست کمیسیون را در کوتاهمدت و به صورت کل مورد تأیید قرار داد. در این فرمان آمده است که رییس جمهور، وزارت عدلیه و ریاست عمومی ادارۀ امور را موظف ساخته است تا به منظور فراهمآوری زمینههای قانونی تطبیق هفت پیشنهاد کمیسیون ویژۀ اصلاحات انتخاباتی، در زودترین فرصت تدابیری را روی دست گیرند.
همچنین در این فرمان، رییس جمهور به کمیسیون مستقل انتخابات وظیفه سپرده تا تقویم انتخاباتی، برای برگزاری انتخابات مجلس نمایندهگان و شوراهای ولسوالیها را به گونهیی تنظیم کند که پیشنهادات کمیسیون ویژۀ اصلاحات انتخاباتی قابل تطبیق باشد.