کتاب «سیاست خارجی افغانستان» که حاصل یک سال کار یازده پژوهشگر مرکز مطالعات استراتیژیک افغانستان است، توسط وزارت خارجۀ کشور منتشر شده است.
این کتاب در نوع خود، جزو معدود کتابهایی است که در پی ساخت نظریهیی منسجم و قابل تعمیم در حوزۀ مطالعات سیاسی و روابط خارجی افغانستان نگاشته شده است.
دکتر فرامرز تمنا، رییس مطالعات استراتیژیک وزارت خارجۀ افغانستان به سلاموطندار میگوید که پیش از این، خط مشی سیاست خارجی و روابط بینالملل افغانستان، سیاستی واکنشی بوده است و افغانستان در رابطه و برخورد خویش با سایر کشورها به صورت منفعلانه ظاهر میشده است؛ این کتاب در پی آن است تا سیاست واکنشی را به سیاستی کنشی و فعال تغییر دهد.
آقای تمنا هدف از نشر کتاب «سیاست خارجی افغانستان» را تکوین دانش سیاسی در کشور دانسته و گفت که سیاست خارجی ما دچار روزمرهگی شده و از هرگونه فعالیت و تکاپویی بازمانده است.
در سالهای پیش نیز کتابهایی در پیوند با سیاست خارجی افغانستان چاپ و نشر شده بود؛ اما به گفتۀ آقای تمنا اکثر این آثار جنبۀ سلیقهیی داشته و فاقد نظریهپردازیهای مدون و منسجم پیرامون سیاست و روابط منطقهیی و جهانی افغانستان بوده است.
در این کتاب تلاش شده تا با درک وضعیت عینی اوضاع سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشور و همچنین موقعیت افغانستان در منطقه و جهان، سیاست و روابط خارجی کشور بومیسازی شود.
آقای تمنا بر این باور است که افغانستان نیز باید همانند سایر کشورهای منطقه و جهان، در قبال رویدادهای منطقهیی و جهانی سیاستی مشخص و ساختارمند داشته باشد. وی میگوید که طی صد سال گذشته تمامی همسایههای ما در قبال افغانستان از سیاستی فعال استفاده کرده اند؛ اما متأسفانه کشور ما در قبال رویدادهای سیاسی حالتی منفعلانه داشته و نتوانسته است به طور شایسته از منافع ملی دفاع کند.
به باور برخی از اساتید دانشکدۀ علوم سیاسی دانشگاه کابل، این کتاب میتواند منبع مهمی برای سیاستورزان و دانشجویان کشور باشد.
کتاب سیاست خارجی افغانستان در 18 فصل چاپ شده که فصل اول آن به هستیشناسی سیاست خارجی افغانستان اختصاص یافته است. سایر فصلهای کتاب دربارۀ روابط سیاسی کشور با کشور منطقه و جهان میباشد.