تلفات غیرنظامیان در 3 ماه نخست امسال در مقایسه با سه ماه نخست سال گذشته چهار درصد کاهش یافته است.
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) امروز آمار تلفات غیرنظامیان در 3 ماه نخست سال 2017 را نشر کرد. یوناما میگوید که ارقام نشرشده بازتابدهنده تلفات روزافزون غیرنظامیان در سراسر کشور است.
تدامیچی یاماموتو، نمایندۀ ویژۀ دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان از تمام طرفهای درگیر جنگ میخواهد اقدامات جدییی را برای جلوگیری از کشته و زخمیشدن غیرنظامیان روی دست گیرند.
بر بنیاد آمار این گزارش، 2181 رویداد از تلفات غیرنظامیان در جریان جنگها ثبت شده که از این میان، 715 تن کشته شده و 1466 تن دیگر زخم برداشتهاند.
سازمان ملل متحد میگوید، درگیریهای زمینی عامل بیشتر تلفات غیرنظامیان در سه ماه نخست امسال بوده، در حالی که مواد انفجاری جاسازیشده، حملههای انتحاری و گروهی به ترتیب از دیگر عوامل تلفات غیرنظامیان به شمار میروند.
علت کاهش تلفات غیرنظامیان بیشتر به خاطر کاهش ۱۹ درصدی شمار کشتهشدهگان و زخمیان درگیریهای زمینی میان نیروهای هوادار دولت و مخالفان مسلح است که این سازمان از این کاهش و تلاشها برای حفظ جان غیرنظامیان استقبال میکند.
آمار تلفات غیرنظامیان در سهماهه نخست سالهای 2007، 2011، 2015 و 2017
به گفتۀ سازمان ملل، با در نظرداشت میزان بیپیشینۀ بیجاشدهگان داخلی از چندین بخش ناامن در سال 2016 نیز سبب کاهش تلفات غیرنظامیان بوده است. درگیریهای زمینی که ۳۵ درصد تمام تلفات غیرنظامیان را تشکیل میدهد، علت اصلی تلفات غیرنظامیان عنوان میشود.
بر پایۀ گزارش دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، از نگاه موقعیت جغرافیایی، کابل بیشترین تلفات غیرنظامیان را در نتیجۀ حملههای انتحاری و گروهی متحمل شده است، در حالی که ولایتهای هلمند، کندهار، ننگرهار و ارزگان به ترتیب گواه تلفات غیرنظامیان بودهاند.
این سازمان میگوید، 62 درصد تلفات غیرنظامیان در 1353 رویداد (447 کشته و 906 زخمی) را گروههای مسلح مخالف دولت انجام دادهاند که بازتابدهندۀ 5 درصد افزایش در مقایسه به مدت مشابه در سال 2016 میباشد.
یوناما میگوید، گروههای مسلح مخالف دولت برای هدفقراردادن غیرنظامیان تلاشهایشان را ادامه دادهاند و شیوههای ویرانگرانهیی را در بخشهایی که غیرنظامیان در آن حضور دارند به کار بردهاند.
این سازمان حملههایی را ثبت کرده که در آن کارمندان ملکی دولت، بزرگان قومی، مسجدهای اهل شیعه، ماینپاکان، کارمندان نهادهای غیردولتی و غیرنظامیان به اتهام حمایت از دولت هدف قرار گرفتهاند.
تلفات غیرنظامیان ناشی از حملات طالبان و داعش
تدامیچی یاماموتو میگوید: «هنگام منازعات مسلحانه، کشتن و زخمیکردن عمدی غیرنظامیان جنایت جنگی محسوب میشود.»
مواد انفجاری جاسازیشده به عنوان دومین عامل عمدۀ تلفات غیرنظامیان در این گزارش آمده که در نتیجۀ این حملات ۱۲۶ تن کشته شده و ۲۸۳ تن زخم برداشتهاند.
در بخش دیگر این گزارش آمده که در نتیجۀ 374 حملۀ انتحاری و گروهی 17 درصد از مجموع تلفات افراد ملکی رقم خورده است (108 کشته، 266 زخمی).
همچنان یوناما افزایش چشمگیری را در تلفات ملکی برخاسته از عملیاتهای هوایی ثبت کرده است؛ 72 کشته و 76 زخمی در 148 واقعه. در این رابطه یوناما به حملۀ هوایی در تاریخ سه مارچ که سبب کشتهشدن 7 کودک و 24 غیرنظامی در فراه شد، اشاره کرده است.
این گزارش میافزاید، 9 در صد تلفات به غیرنظامیان برخاسته از درگیریهای زمینی بین گروههای مسلح مخالف دولت و نیروهای دولتی عنوان شده و نسبتدادن این تلفات به گروه مشخصی امکانپذیر نیست.
رویدادهای برخاسته از انفجار مهمات منفجرناشده که مسؤولیت آن به هیچگروهی نسبت داده نشده نیز عامل دیگری در وارد آمدن تلفات به غیرنظامیان بوده است.
طبق این گزارش، تلفات برخاسته از مهمات منفجرناشده 50 کشته و 153 زخمی در 203 رویداد عنوان شده است؛ از مجموع این رقم 81 درصد را کودکان تشکیل میدهند.
یوناما از افزایش تلفات کودکان و زنان ابراز نگرانی میکند و میگوید، این سازمان ۲۴ درصد افزایش را در تلفات زنان ثبت کرده است (88 کشته و 185 زخمی در 273 رویداد). علت افزایش این رقم عملیاتهای هوایی و حملههای انتحاری و گروهی بوده است.
در سه ماه نخست امسال یوناما ۷۳۵ رویداد تلفات کودکان را ثبت کرده که از این میان ۲۱۰ کشته و ۵۲۵ زخمیاند و این نشاندهنده 3 درصد افزایش نسبت به سال گذشته است.
دانیل بل، مسؤول بخش حقوق بشر یوناما میگوید: «افزایش 17 درصدی در تلفات کودکان نشاندهندۀ ناکامی طرفهای درگیر در جلوگیری از تلفات غیرنظامیان بوده است.»
به گفتۀ دانیل بل، این آمار نشاندهندۀ تأثیر زندهگی ۷۳۵ کودک است که روایت از مرگ، معلولیت و درد و رنج فزیکی، آسیبهای روانی و اندوه میباشد و طرفهای درگیر جنگ در سال روان میلادی باید برای حفظ جان کودکان به گونۀ جدی اقدام کنند.
این گزارش نشان میدهد که از اول جنوری تا ۳۱ مارچ ۲۰۱۷، یوناما ۱۷ رویداد مرتبط به نبردهای مسلحانه را ثبت کرده که در آن مراکز و یا کارمندان صحی آماج قرار گرفتهاند. از این میان داعش مسؤولیت حمله بر شفاخانۀ سردارمحمدداوود خان را به عهده گرفت که در نتیجۀ آن ۲۶ غیرنظامی کشته و 30 تن دیگر زخمی شدند.