مسؤولان ادارۀ حمایت از سرمایهگذاری (آیسا) میگویند که میزان سرمایهگذاری و ثبت جواز در شش ماه امسال نسبت به همین دورۀ زمانی در سال گذشته، 30 درصد کاهش یافته است.
قربان حقجو، رییس ادارۀ آیسا دیروز (چهارشنبه) در نشستی گفت که بیشترین کاهش سرمایهگذاری در بخشهای معادن، صنایع و ساختمانسازی آمده است.
او میگوید که شمار زیادی ازسرمایهگذاریها در بخشهای ساختمانی، حملونقل، صنایع و کشاروزی با رکود مواجه شده اند.
آقای حقجو افزود که از زمان ایجاد حکومت وحدت ملی و افزایش ناامنیها، سرمایههای هنگفتی از کشور خارج شده و حکومت نیز در عملی ساختن تعهداتش برای حل چالشهای سرمایهگذاران، کوتاهی کرده است.
پیش از این هم سرمایهگذاران و مالکان کارخانههای صنعتی نسبت به بیتوجهی حکومت انتقادهایی مطرح کردند.
رییس ادارۀ آیسا میگوید که بیتوجهی به کارخانهها در 14 سال گذشته، آنها را با رکود مواجه ساخته و تغییری در میزان تولیدات نیامده است.
به گفتۀ آقای حقجو، این بیتوجهیها میزان بیکاری را افزایش داده و سبب فرار جوانان از کشور شده است. او میگوید که بزرگترین آسیب اقتصادی را فرار استعدادهای جوان از کشور وارد میکند.
سقوط کارخانهها و برداشت نادرست از برنامههای اقتصادی
در همین حال عبدالرحیم فیضان، معاون اتحادیۀ سراسری صنایع افغانستان میگوید که برداشت نادرست از برنامههای اقتصاد بازار و عدم همکاری مقامهای حکومتی، به تدریج کارخانههای صنعتی را با سقوط مواجه کرده است.
او میگوید که سیاست فروش پایین کالا به کشورهای همسایه (دمپنگ) سبب عقبماندهگی کشور شده است.
آقای فیضان افزود که نبود انستیتوتهای صنعتی، بلند بودن تکتانههای گمرکی و نبود زمینهای مناسب صنعتی از چالشهای صنعتکاران کشور میباشند.
او گفت که برای رشد و تقویت صنعت در کشور باید برای صنعتکاران وام و زمین داده شود.
با این همه، مسؤولان ادارۀ حمایت از سرمایهگذاری میگویند که تا شش ماه آینده، استراتژی ملی سرمایهگذاری را برای حل چالشهای سرمایهگذاران ایجاد میکنند.
اوایل سال جاری خورشیدی شماری از سرمایهگذاران با انتقاد شدید از بیتوجهی حکومت نسبت به وضعیت سرمایهگذاری، هشدار داده بودند که اگر حکومت همچنان نسبت به آنها بیپروا باشد، سرمایههایشان را از کشور خارج میکنند.