پخش میلیونی کاندوم در کشور، ارزان بودن و نتیجهبخش بودن آن زنان زیادی را مشتاق استفاده از این شیوه برای پیشگیری از بارداری ناخواسته کرده است. گفته میشود که افغانستان یکی از کشورهایی است که نرخ مرگ نوزادان و مادران در هنگام زایمان در آن بسیار بالاست. براساس آمارها از 100 هزار مادر 1200 مادر در هنگام زایمان جان میدهند و از هر 25 نوزاد یک تن شان میمیرد؛ زیرا فاصلهی تولد نوزادان بسیار نزدیک است و به دلیل مشکلات فرهنگی و اقتصادی از شیوههای پیشگیری کمتر استفاده میشود.
عنایت یکی از کشاورزان بلخ که 11 فرزند دارد میگوید، که به دلیل نبود امکانات 4 فرزندش در دوران کودکی جان داده اند. به گفتهی او در گذشته سطح آگاهی مردم پایین بود و شیوههای پیشگیری مناسب از جمله کاربرد کاندوم نیز وجود نداشت. به همین دلیل آنها نتوانسته اند از بارداری ناخواسته جلوگیری کنند.
وزارت صحتعامه دلیل مرگ 70 درصد کودکان را تولد پیش از وقت و اختلالهای هنگام ولادت ذکر کرده است.
نتیجهی یک بررسییی رسمی که در 34 ولایت کشور از سوی وزارت صحتعامه انجام شده است، نشان میدهد که علاوه بر ولادتهای نزدیک، کمبود درمانگاهها، نبود قابلههای حرفهیی در مناطق دور دست کشور، مشکلات حمل و نقل و تصمیمهای نادرست خانوادهها از دیگر عوامل مرگ مادران و نوزادان ذکر شده است.
وزارت صحتعامه با افزایش ارایهی خدمات صحی و مشاوره به خانوادهها، در تلاش است تا فاصله میان ولادتها را کمتر کند. این وزارت برای تنظیم خانوادهها در کنار دیگر شیوههای پیشگیری از بارداری ناخواسته، اقدام به توزیع میلیونها کاندوم در سراسر کشور کرده است.
زلیخا یکی از مشاوران تنظیم خانواده در مرکز رفاه خانواده در ولایت بلخ می گوید که این مرکز ماهانه 6 هزار کاندوم را از طریق مراکز صحی به مردم توزیع می کند. به گفتهی او این روش بیشترین متقاضی را در میان بانوان دارد.
اورانوس برنا آمر بخش قابلگی موسسهی علوم صحی حیات بلخ میگوید که یکی از راههای پیشگیری از مرگ مادران و نوزادان پرورش قابلههای حرفهیی است. به گفتهی او یکی از هدفهای اصلی این موسسه پرورش قابلهها برای ارایه خدمات صحی مناسب و تنظیم خانوادههاست.
با این حال، وزارت صحت عامه اعلام کرده است که برای ارایهی خدمات صحی بهتر به 11 هزار قابله در سراسر کشور نیاز است؛ اما در حال حاضر تنها 6 هزار قابله در مراکز صحی سراسر کشور فعالیت دارند و نیاز است تا 5 هزار قابلهی دیگر نیز در مراکز صحی استخدام شوند.
مسوولان وزارت صحت عامه امیدوارند با پخش کاندوم، ارایهی خدمات صحی بهتر و آگاهی دهی به مردم، فاصله میان ولادتها را افزایش داده و میزان مرگ و میر مادران و نوزادان را کاهش دهند.