بر بنیاد مدارکی که به دست سلاموطندار رسیده، رییس کار، امور اجتماعی، شهدا و معلولین ولایت هلمند، با استفاده از کارتهای جعلییی که متعلق به شهدا و معلولان خیالی هستند، توانسته پول هنگفتی را به کیسه بزند. گفته میشود که محمدنادر وطنوال، رییس کار و امور اجتماعی ولایت هلمند، با ثبت کارتهایی جعلی، از نام بیش از 200 نفر سودجویی کرده است.
همچنان گفته میشود که یکی از کارمندان این اداره، به نام «علیجمعه» به تنهایی از 50 کارت جعلی سودجویی کرده و حقوق ماهیانۀ این کارتها را به حساب خودش ریخته است.
مسؤولان محلی ریاست 350 استخبارات وزارت داخله در هلمند، مدارکی را به دست آورده اند که نشان میدهد، میلیونها افغانی به واسطۀ معلولان و شهدای خیالی در این ولایت، به حسابهای شخصی شماری از کارمندان ریاست کار، امور اجتماعی، شهدا و معلولان این ولایت میرود.
عبدالظاهر، مسؤول ساحهیی ریاست استخبارات به سلاموطندار گفت که چهار تن از کارمندان ریاست کار و امور اجتماعی هلمند را به اتهام فساد مالی بازداشت کرده اند. این چهار نفر از چندین سال بدینسو، میلیونها افغانی را به نام شهدا و معلولان دریافت و بین هم تقسیم کرده اند. او میگوید که در این فساد مالی رییس این ریاست نیز دست دارد.
فساد گستردۀ مالی در ریاست کار و امور اجتماعی هلمند سبب شده تا بسیاری از شهروندان این ولایت، ماهها در پشت درهای ریاست به دنبال یک امضا سرگردان باشند. «نثاراحمد» و «بس بیبی»، چهار سال است که برای دریافت کمکهای مربوط به خانوادههای شهدا و معلولان به این ریاست رفتوآمد میکنند؛ با وجود این که اسنادشان کاملاً تکمیل است، اما برای گرفتن امضا و تأییدی مقامهای مربوطه، از دفتری به دفتر دیگر سرگردانند.
اما محمدنادر وطنوال، رییس کار و امور اجتماعی هلمند، این گفتهها را بیبنیاد و «توطیهیی» علیه خودش میداند و میگوید که اتفاقاً حضورش در کرسی ریاست، سبب خشکیده شدن ریشههای فساد شده است.
آقای وطنوال تمامی اتهامهای ریاست استخبارات هلمند را رد کرده و میگوید که به زودی هیأت حقیقتیاب، برای روشن شدن قضیه به هلمند خواهد آمد و مردم از واقعیت این ماجرا آگاه خواهند شد. آقای وطنوال میگوید که نام بیش از هفت هزار شهید و معلول در این ریاست به ثبت رسیده و خانوادههای بیش از نیمی از این افراد حقوق ماهیانۀشان را دریافت میکنند.
پیش از این، نسرین اوریاخیل وزیر کار و امور اجتماعی، شهدا و معلولین، نیز به سلاموطندار گفته بود که مسؤولان این وزارت توانسته اند 50 هزار کارت جعلییی را که به معلولان خیالی در سرتاسر کشور توزیع شده بودند، شناسایی کنند. به گفتۀ خانم اوریاخیل، شماری از افراد با استفاده از این کارتها هر ماه از دولت حقوق میگرفتند.
وزیر کار و امور اجتماعی همچنان افزوده بود که این وزارت پس از شناسایی 50 هزار معلول خیالی، توانسته تا 600 معلول دیگر را که همزمان از دو کارت استفاده میکرده اند، شناسایی کرده و آنها را به دادستانی معرفی کند.
تا هنوز آمار دقیقی از معلولان و خانوادههای شهدا در افغانستان در دست نیست؛ اما بر بنیاد گزارشها 2.7 درصد از جمعیت افغانستان معلول هستند.