محمداشرف غنی، رئیس جمهور و عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی و همچنان از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری امسال، پنجسال شراکتی پُرفرازوفرود داشتند و در این مدت هر کدام از این شرکای قدرت با استفاده از فرصت بر دیگری تکهپرانی میکرد.
اما این تکهپرانیها و نشانهگیریها در جریان کارزارهای انتخاباتی بیشتر از هر زمان دیگری برجسته شده است. انتظار میرفت شام دوشنبه (25 سنبله) محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله مناظرۀ تلویزیونی داشته باشند، اما در آخرین دقایق آقای غنی از حضور در این مناظره منصرف شد.
شریف حسنیار، از مسئولان شبکۀ تلویزیون آریانا در گفتوگویی با سلاموطندار میگوید، از یک ماه پیش برای برگزاری این مناظره میان دو رقیب و شریک قدرت برنامهریزی کرده بودند و در این فاصله چندینبار با رهبری دستۀ انتخاباتی دولتساز و رهبری ثبات و همگرایی دیدار داشتند. به گفتۀ آقای حسنیار، سرانجام هر دو دستۀ انتخاباتی برای اشتراک در مناظره اعلام آمادهگی کردند و پیش از برگزاری مناظره نیز محافظان ویژۀ رئیس جمهور از ساعت 5 عصر در ساختمان این رسانه حضور داشتند.
آقای حسنیار میافزاید، با این که غذای شب رئیس جمهور غنی هم به محل برگزاری مناظره منتقل شده بود، اما در آخرین دقایق آقای غنی از حضور در این مناظره منصرف شد.
به گفتۀ آقای حسنیار، بنا به درخواست هر دو طرف و پافشاری آقای غنی قرار شد که هیچ پرسشی از اشتراک کنندهگان گرفته نشود، اما با آن هم آقای غنی در این مناظره حضور نیافت.
دستۀ انتخاباتی دولتساز با نشر اعلامیهیی گفته است که دستۀ انتخاباتی ثبات و همگرایی برای نجات افغانستان برنامه و نظر جدی و جامعی مطرح نکرده و تا زمانی که آقای عبدالله دیدگاهها و برنامههایش را به مردم توضیح ندهد، آنان این مناظره را به تعویق میاندازند.
درست چند روز پیش از برگزاری این مناظره شاهحسین مرتضوی، مشاور رئیس جمهور غنی در صفحۀ فیسبوکاش پرسشی را مطرح کرده و گفته بود که آقای عبدالله عادت دارد تا در دقیقۀ نود، عقبنشینی تاکتیکی کند. اما خلاف انتظار آقای مرتضوی، آقای غنی از حضور در مناظره عقبنشینی کرد.
انصراف آقای غنی از شرکت در مناظرۀ انتخاباتی با آقای عبدالله واکنشهای زیادی را در شبکههای اجتماعی به دنبال داشته است.
برخی از کاربران شبکههای مجازی نیز از لحظۀ آغاز مناظره در نبود آقای غنی تاکنون پیوسته استاتوس میگذارند و جالبترین این استاتوسها القابی است که به آقای غنی دادهاند.
یکی از کاربران شبکه های اجتماعی نوشته است «در گذشته کسانی که میدان را به حریف و یا رقیباش واگذار میکرد، بگیل نامیده میشد.»، دیگری نوشته است «برق ما آمد، اما آقای غنی در مناظره نیامد.» و همچنان اکثر کاربران در نوشتههایشان از واژۀ «فراری بابا» استفاده کردهاند.
کارزارهای انتخاباتی؛ ولایتها در تصرف محمداشرف غنی
عبدالله: هر حکم رئیس جمهور که جنبه کمپاینی داشته باشد قابل قبول نیست