در یک سند امنیتی که به تازهگی از سوی ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه امضا شده، ایالات متحدۀ آمریکا «تهدیدی» علیه امنیت ملی این کشور خوانده شده است.
به گزارش سیانان و رویترز، این سند روایتگر اوج بیاعتمادی و تنش میان غرب و روسیه است.
آقای پوتین سند «راهبرد امنیت ملی فدراسیون روسیه» را در سال نو میلادی امضا کرده است. در این سند امنیتی گفتههای بیپیشنیهیی دربارۀ نقش ناتو و ایالات متحده در امنیت ملی روسیه آمده است.
سند راهبرد امنیت ملی فدراسیون روسیه، طرحی جامع است که بر بنیاد آن، هدفهای بلند نظامی این کشور تعیین میشوند. سندی را که پوتین به تازهگی امضا کرده، نسخهیی جدید از سند امنیتی سال 2009 است.
در بخشی از سند آمده است که ایالات متحده و اتحادیۀ اروپا کودتایی را که علیه قانون اساسی اوکراین بود، حمایت کرده اند. همچنان این سند توسعۀ نظامی ناتو را تهدیدی علیه امنیت ملی روسیه قلمداد کرده است. اما در سند نامی از بمباران هوایی روسیه به حمایت از دولت بشار اسد در سوریه برده نشده است.
جنگندههای روسیه در اواخر سال گذشتۀ میلادی مواضع گروه داعش و نیروهای مخالف دولت اسد در سوریه را بمباران کردند. این اقدام روسیه نیز با واکنشهای تندی از سوی غرب روبهرو شده است. غرب بخشی از نیروهای مخالف دولت اسد موسوم به ارتش آزاد سوریه را حمایت میکند.
سند جدید امنیتی روسیه نقش این کشور را در حل درگیریها و چالشهای جهانی پررنگ توصیف کرده؛ اما افزوده است که این مسأله سبب واکنشِ منفی غرب شده است.
در بخشی از این سند امنیتی آمده است که روسیه میخواهد به سیاستی مستقل دست یابد؛ اما این اقدامش «واکنش سوء ایالات متحده و همپیمانانش را در برداشته است» و به همین دلیل، «فشارهای اقتصادی، سیاسی و اطلاعاتی بر روسیه تحمیل شده اند».
روابط دیپلماتیک غرب و روسیه زمانی تنشبرانگیز شد که نیروهای روسی در مارچ 2014 جزیرۀ کریمه در اوکراین را با خاک این کشور ضمیمه کردند. این دخالت روسیه منجر به تظاهرات گستردهیی در اوکراین و گریختن رییس جمهور این کشور به روسیه شد.
در جریان هرجومرجهای داخلی اوکراین، کشورهای غربی، به شمول ایالات متحدۀ امریکا، روسیه را متهم به تمویل گروههای افراطی در کریمه کردند.
به دنبال آن، غرب و آمریکا تحریمهای گستردهیی را علیه روسیه وضع کردند و مسکو در پاسخ به این تحریمها، واردات مواد خوراکی از اتحادیۀ اروپا را محدود ساخت.