عبدالقادر رسولی رییس آموزش و پرورش/معارف بغلان، در گفتوگویی با سلاموطندار میگوید که از مجموع 537 مکتب این ولایت، 50 درصدشان اصلاً ساختمان ندارند و دانشآموزان در فضای آزاد درس میخوانند.
به گفتۀ مقامهای ریاست معارف، نبود صنف و ساختمان سبب شده تا در بهار به دلیل بارندهگیهای فراوان و در تابستان به علت گرمای شدید، بیشتر دانشآموزان مکتبها از آموزش دور بمانند.
آقای رسولی میگوید، مکتبهایی هم که ساختمان درسی دارند، اصلاً معیاری نیستند و نمیتوانند تعداد دانشآموزان یک صنف را در خود بگنجانند. در حال حاضر، به خاطر نبود ساختمان، سیستم درسی مکتبهای ولایت بغلان سه و حتا چهار شیفته میباشد.
رییس معارف بغلان میگوید که اگر حکومت مرکز توان ساختن ساختمان برای مکتبهای این ولایت ندارد، دستکم باید به دانشآموزان بغلانی خیمه و سرپناه موقت تهیه کند. به گفتۀ آقای رسولی، اگر مشکل بودوباش دانشآموزان در سال جدید شمسی حل نشود، نظام آموزشی در این ولایت با چالشهای جدییی روبهرو خواهد شد.
شماری از آموزگاران و دانشآموزان مکتبهای بغلان خواهان توجه جدی حکومت در بخش ساختمان سازی مکتب ها در این ولایت هستند. آنان میگویند که اگر حکومت در سال روان به داد دانشآموزان و آموزگاران نرسد، دست به اعتراض خواهند زد و درِ مکتبها را خواهند بست.
البته ریاست آموزش و پرورش ولایت بغلان در سال جدید شمسی قرار است با کمکهزینۀ نهادهای جهانی، 30 ساختمان مکتب را در این ولایت پایهگذاری کنند.
جنگهای اخیر در دندغوری و دندشهابالدین به 12 مکتب به شدت آسیب رساند. در جریان جنگ میان نیروهای دولتی و طالبان، از بسیاری از این مکاتب به عنوان سنگر و پایگاه نظامی استفاده شد. اما اکنون دولت وعده داده که ساختمانهای آسیب دیده را بازسازی کند.