با وجود کمکهای هنگفت و تلاشهای جامعۀ جهانی برای تقویت نظام آموزش و پرورش افغانستان، اکنون هم ولسوالییی هست که در 14 سال گذشته تنها یکی از باشندههای آن از صنف دوازدهم فارغ شده که او نیز در انفجار بمبی کشته شده است.
این ولسوالی «خروار» نام دارد و یکی از ولسوالیهای دورافتاده و ناامن ولایت لوگر در نزدیکی کابل است. باشندههای این ولسوالی از 14 سال بدینسو با چالشهای ناامنی، نبود امکانات آموزشی و صحی روبهرو هستند.
بزرگان قومی و دانشآموزان خروار میگویند که تمام معلمان این ولسوالی بیسوادند و هیچ یک از آنها سند فراغت از صنف دوازدهم را ندارند.
به گفتۀ آنها، این ولسوالی 11 مکتب دارد که از این میان، 6 تای آن بسته شده و 5 تای دیگر آن به نام باز است.
داکتر ناصر، یکی از بزرگان قومی ولسوالی خروار میگوید که این 6 مکتب به دلیل بیپروایی ریاست معارف این ولایت بسته شده است.
به گفتۀ او، تنها دانشآموز این ولسوالی که در 14 سال گذشته از صنف دوازدهم فارغ شده بود، هنگامی که میخواست برای گذراندن آزمون کانکور به پل علم مرکز این ولایت برود، در انفجار ماینی کشته شد.
محمد، یکی دیگر از بزرگان قومی این ولسوالی میگوید که معلمان مکتبهای خروار تمامشان ملاامامان مسجدها و افراد بیسواد هستند.
ثمرگل راشد، ولسوال خروار به سلاموطندار گفت که روند آموزش و پرورش در این ولسوالی به صورت کلی از بین رفته و در 14 سال گذشته هیچ دانشآموزی از این ولسوالی به دانشگاه نرفته است.
آقای راشد میگوید که این مشکل را بارها با مسؤولان ولایتی و ریاست آموزش و پرورش این ولایت شریک کرده، اما تا کنون معلمان حرفهیی در این ولسوالی گماشته نشده تا دانشآموزان چیزی از آنها یاد بگیرند.
مقامهای ریاست آموزش و پرورش لوگر چالشهای آموزشی در خروار را میپذیرند، اما میگویند که به دلیل ناامنی و دور بودن این ولسوالی، آموزگاران باسواد حاضر به انجام وظیفه در آن نمیشوند.
اما محمدصادق استانکزی، معاون ریاست آموزش و پرورش لوگر میگوید که وزارت معارف 11 مکتب را که سه باب آن لیسه و سه باب دیگر متوسطه اند، در این ولسوالی باز کرده که نزدیک به 3 هزار کودک در این مکتبها مصروف آموزش اند.
استانکزی میگوید که 78 آموزگار موجود در ولسوالی خروار تدریس میکنند که تنها 8 تن آنها فارغان صنف دوازدهم و دیگران همه ملاامامان مسجدها و افراد بیسواد هستند.
خروار و ازرۀ لوگر از ولسوالیهایی هستند که تا کنون مکتب دخترانه ندارند. از یکماه بدینسو، 12 مکتب دخترانه در ولسوالیهای برهکی برک و چرخ این ولایت بسته شده اند.
این در حالیست که به تازهگی ادارۀ بازرسی ویژۀ آمریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) شماری از مقامهای وزارت معارف، به شمول فاروق وردک وزیر پیشین این وزارت، را متهم به ایجاد مکتبهای خیالی و حیفومیل بودجۀ این وزارت کرده است.