مسؤولان وزارت صحت کشور میگویند، با وجود گسترش خدمات پزشکی در سالهای اخیر، افغانستان هنوز هم دارای میزان بلند مرگومیر کودکان و مادران هنگام زایمان است.
به گفتۀ این مسؤولان، تقریباً از هر 5 کودک، یك کودک پیش از رسیدن به پنج سالهگی میمیرد و بیش از 50 درصد کودکان زیر سن 5 سال، از سوء تغذیۀ شدید رنج میبرند.
عبدالبصیر سرور، معاون وزارت صحت امروز (سهشنبه) در مراسم تجلیل از روز «مادر مصؤون» در کابل گفت که در شرایطی از این روز تجلیل میشود که مادران در کشور به دلیل «جهل و تعصب» حاکم، کودکانشان را در خانه به دنیا میآورند.
او میگوید که نبود امکانات بهداشتی در زایمانهای خانهگی، مرگومیر مادران را افزایش داده است.
اما آقای سرور افزود که وزارت صحت توانسته است با آموزش قابلهها و آگاهیدهی برای مادران و خانوادهها، مرگومیر کودکان و مادران را هنگام زایمان کاهش دهد.
بر بنیاد آمار وزارت صحت، میزان مرگومیر مادران هنگام زایمان از 1600 مورد در 100 هزار ولادت زنده، به 327 مورد در هر 100 هزار ولادت کاهش یافته است.
دفتر حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) هم از این وضعیت نگران است.
شیرین وارکی، نمایندۀ دفتر حمایت از کودکان سازمان ملل در افغانستان نیز در مراسم امروز گفت که هنوز هم سالانه چهار هزار مادر و کودک به دلیل بیماریهای مختلف جان میدهند.
به گفتۀ او، در بسیاری از موارد مادران هنگام زایمان از بین میروند و دلیل اصلی آن هم عدم آگاهی خانوادهها از مراقبتهای ولادی است.
او افزود که هر چند افغانستان پیشرفت خوبی در جلوگیری از مرگومیر مادران در دهۀ گذشته داشته، اما هنوز در میان 10 کشوریست که بیشترین مرگومیر کودکان و مادران را هنگام زایمان دارد.
به گفتۀ آقای وارکی، برای کاهش مرگومیر مادران و کودکان باید خدمات بنیادی صحی فراهم شود.
با اینهمه، مسؤولان وزارت صحت میگویند که تا سال 2020 میلادی، در مرگومیر مادران کاهش چشمگیری پدید خواهد آمد.
کمبود قابلهها، عدم توجه خانوادهها به مراقبتهای ولادی، رسم و عنعنات ناپسند، بارداریهای پیش از بلوغ و نبود خدمات کافی بهداشتی در نقاط دوردست، از مواردی عنوان میشوند که همواره مادران و کودکان را با تهدید روبهرو کرده است.