مسؤولان در وزارت خارجۀ افغانستان میگویند که هیچ گذرنامۀ سیاسییی به طالبان توزیع نشده و در آینده نیز نخواهد شد.
به گفتۀ آنان گذرنامههای سیاسی صرف برای اشخاصی توزیع میگردد که از طرف حکومت برای سفر به کشورهای خارجی اعزام شوند.
شکیب مستغنی، سخنگوی این وزارت در نشست خبری امروز (سهشنبه) شایعاتی مبنی بر توزیع گذرنامه برای برخی از اعضای طالبان را رد کرد و گفت که آنان هرگز کاری نمیکنند که در تضاد با قانون قرار داشته باشد.
پیش از این گزارشهایی نشر شده بود که گویا نواز شریف، نخستوزیر پاکستان در دیدارش با رییس جمهور غنی گفته که برای به ثمر نشاندن گفتوگوهای صلح باید نام شماری از اعضای طالبان از فهرست سیاه حذف شده و برای 210 تن از اعضای این گروه گذرنامۀ سیاسی توزیع گردد.
در کنار این مطلب همچنان گفته میشود که اعضای طالبان با گذرنامههای افغانستان در گفتوگوهای قطر اشتراک میکرده و تا کنون 180 تن از این گروه به قطر رفتوآمد کرده اند.
آقای مستغنی افزود بر بنیاد قانون، تمام اتباع افغانستان حق دریافت گذرنامههای عادی را دارند، اما گذرنامۀ سیاسی صرف برای افراد حکومتی است.
اجملعبید عابدی، سخنگوی رییس جمهور نیز این گزارشها رد کرد و گفت که توزیع گذرنامههای سیاسی به طالبان شایعهیی بیش نیست.
با این حال پیش از این، شورای عالی صلح از هر عملی که بتواند طالبان را به صلح دعوت کند استقبال کرده و هر گامی که سبب پیوستن این گروه به روند صلح شود را مثبت خوانده بود.
شهزاده شاهد، سخنگوی شورای عالی صلح گفته بود، توزیع گذرنامههای سیاسی برای طالبان گامی مثبت در راستای نهادینهشدن صلح در کشور است.
طالبان تا کنون در این مورد ابراز نظری نکرده اند.
این صحبتها در حالی مطرح میگردد که طالبان در آخرین دیدار غیررسمیشان با نمایندهگانی از شورای عالی صلح در قطر، خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان و رسمیشناختن دفترشان در قطر را از جمله پیششرطهایشان برای آغاز گفتوگوهای صلح عنوان کرده بودند.