یک روز پس از سپردن بستۀ پیشنهادی کمیسیون اصلاحات انتخاباتی به حکومت، واکنشهای گوناگون دربارۀ عملی شدن این بسته به میان آمد.
به باور برخی از آگاهان امور انتخاباتی، مشکلاتی که در این بسته وجود دارند با گفتوگو و بحث قابل حل هستند، اما مخالفان این طرح به این نظرند که عملی شدن برخی مواد این طرح پیشنهادی در حال حاضر ناممکن به نظر میرسد.
محمدیوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانۀ افغانستان (فیفا) در گفتوگویی با سلاموطندار، هفت عضوی شدن کمیسیون مستقل انتخابات، تسجیل سهم کرسیهای زنان در شوراهای ولایتی و ولسوالیها را به ۲۵ درصد و برخی پیشنهادهای دیگر کمیسیون اصلاحات انتخاباتی را عملی میداند، اما تأکید میکند که برخی پیشنهادهای دیگر این بسته نیاز به بررسی بیشتر دارند.
آقای رشید میگوید: «تغییر نظام انتخاباتی، رأی واحد و غیر قابل انتقال، کوچک ساختن حوزههای انتخاباتی و برخی موارد دیگر، نیاز به کار و زمان بیشتر دارند».
اما حشمتالله رادفر، آگاه امور انتخاباتی میگوید که مشکلات فنی و قانونی بستۀ پیشنهادی کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی قابل حل است و نباید به این بهانه یک روند به گروگان گرفته شود.
از سویی هم نورمحمد نور، سخنگوی کمیسیون انتخابات میگوید که طرح پیشنهادی کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی دارای نقاط مثبت و منفی است، اما آوردن برخی تغییرات در شرایط کنونی امکانپذیر نیست.
آقای نور تأکید میکند که اختصاص یک کرسی به اهل هنود در مجلس نمایندهگان، کوچک ساختن حوزههای انتخاباتی، توزیع شناسنامههای برقی، استخدام کارمندان دولتی در برگزاری انتخابات، مشخص شدن فهرست رأیدهندهگان و مشخص شدن درجۀ تحصیلی برای نامزدان شورای ولایتی از مواردی اند که عملی شدن آن در حال حاضر ناممکن است.
پیش از این برخی از آگاهان امور گفته بودند که توقعات چندپهلو و تعبیرهای متفاوت از آوردن اصلاحات در نظام انتخاباتی افغانستان از سوی کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی، کار این کمیسیون را با دشواری روبهرو خواهد کرد.
با این حال، به نظر میرسد کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی با آزمون دشواری روبهروست، اما اعضای این کمیسیون میگویند، آنچه را به عنوان بستۀ پیشنهادی به حکومت ارایه کرده اند، بر سر هر بخش آن به صورت مفصل بحث و گفتوگو شده است و در صورتی که ارادۀ جدی از سوی حکومت وجود داشته باشد، عملی شدن این طرح ناممکن نیست.