مسوولان مجتمع جامعه مدنی افغانستان در نشستی که امروز در کابل برگزار شده بود، میگویند، دو هیأتی که برای حل منازعهی آب بین دو قوم در غزنی اعزام شده بودند، دستاورد چشمگیری نداشته اند.
به گفتهی آنان، دعوای حقوقی و تاریخی باشندگان روستاهای نیخته و شیرآباد ولسوالی قرهباغ بر سر آب، راه حل حقوقی و درایت سیاسی میخواهد؛ اما ضعف حاکمیت قانون در محل، زمینه را برای انتقامجویی و گروگان گیری فراهم کرده است.
بر اساس اعلامیهی نهادهای جامعهی مدنی، کشمکش میان باشندگان این دو روستا زمانی آغاز شد که یک نفر از اهالی شیرآباد به هدف آب گردانی به نیخته رفته بوده که در آنجا با افتادن در جوی آب جانش را از دست میدهد. در آن زمان مردم هر دو روستا قبول میکنند که این حادثه اتفاقی بوده؛ اما بعد از مدتی افراد منفعت جو مساله را رنگ و بوی قومی داده اند.
نعیم نظری، رییس شبکهی جامعهی مدنی افغانستان که این اعلامیه را به خوانش گرفت، میگوید، از شروع این کشمکشها، 12 تن از اهالی نیخته به گروگان گرفته شده اند که چهار تن شان با پرداخت پول آزاد و دو تن شان زیر شکنجه جان داده اند.
بر بنیاد این اعلامیه، بیش از یک هفته است که اهالی روستاهای چونی، ماشی، نوآباد بازار، قرهچه، جمال و میرگ قرهباغ در اسارت خانگی اند.
علی فکور، عضو جامعه مدنی میگوید، هیأت دومی که از سوی حکومت مرکزی به غزنی رفته بود، به جای حل منازعه، دو پولیس محلی را که بخاطر نداشتن آذوقه، پس از هفت شبانه روز، پوسته شان را ترک کرده بودند و یک نفر از مردم محل را به عنوان دستاورد دولت، به کابل آورده است.
اما نصرت رحیمی، معاون سخنگوی وزارت داخله به سلام وطندار میگوید که هیأت بلندرتبهی وزارت داخله پس از سه روز مذاکره با هر دو طرف، به تفاهم رسیده و باشندگان روستاهای نیخته و شیرآباد نیز برای حل دایمی این معضل باهم گفتوگو خواهند کرد.
به گفتهی آقای رحیمی، دو تن به اتهام دست داشتن در افزایش این تنشها بازداشت شده و عاملان دیگر نیز بازداشت خواهند شد.
نهادهای جامعه مدنی از دولت میخواهند که در روشنایی قوانین نافذهی کشور، به خواستههای موجه دو طرف رسیدگی کرده و فورن به این منازعه پایان دهند.
این مسئله زمانی برجسته شد که معترضان شاهراه کابل – قندهار برای چندین روز بستند.