تادامیچی یاماموتو، نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل در افغانستان روز گذشته در نشست ویژۀ شورای امنیت سازمان ملل در بارۀ افغانستان با اشاره به تنشهای اخیر در کابل گفت که اگر در شیوه حکومتداری حکومت افغانستان تغییر به میان نیاید، این کشور با بحرانهای جدیتری روبهرو خواهد شد که «کنترل آن دشوار است.»
آقای یاماموتو گفت که اختلافات سیاسی اخیر در افغانستان به صورت فزایندهیی رنگ قومی به خود گرفته و در کنار تلاش داعش برای تحریک اختلافات فرقهیی در افغانستان، مایۀ نگرانیست.
به گفته او، رویدادهای بامداد بیستم جون در پی تلاش دولت افغانستان برای برداشتن آخرین خیمۀ معترضان در کابل که به خشونت گرایید، بیانگر نیاز به احتیاط، آرامش و وحدت در این کشور است.
اما حکومت چهگونه شیوهیی را برای حکومتداری به خاطر گذر از بحران باید برگزیند؟
اسحاق اتمر، آگاه سیاسی میگوید، حکومت وحدت ملی شهروندان و جامعۀ جهانی را در فضایی گنگ قرار داده و این فضا شهروندان و جهان را در مورد افغانستان به قهقرا میبرد. او پیشنهاد میکند که حکومت باید در برخورد با بحرانهای کنونی از تعقل و مدارا کار گیرد. آقای اتمر خاطرنشان میکند که تغییر شیوۀ حکومتداری از سوی سران حکومت باید هرچه زودتر اجرا شود.
خلیل رمان، نگرانی جامعۀ جهانی را برحق میداند. به باور او، بحران بیاعتمادی در درون حکومت و عدم پاسخگویی سبب شده کشورهای جهان بیشتر از پیش نگران آیندۀ افغانستان شوند.
آقای رمان میافزاید، رهبران حکومت در برابر شهروندان موضعگیریهای نادرستی دارند و این موضوع حل بحرانهای کنونی را با مشکل روبهرو کرده است.
اما دواخان مینهپال، معاون سخنگوی رییس جمهور به سلاموطندار میگوید، حکومت وحدت ملی در همه موارد با شهروندان مشوره میکند و «این حکومت کاملاً ملیست.»
آنچه یکهتازیهای رییس جمهور خوانده میشود روز گذشته سبب شد تا معاون نخست مجلس نمایندهگان نشست عمومی را ترک کند.
این عضو مجلس که ریاست نشست دیروز را بر عهده داشت علت ترک نشست را «سوق افغانستان از دموکراسی به دیکتاتوری از سوی رییس جمهور و یکهتازیهای او، بیاحترامی به مجلس، تیراندازی به معترضان و حمله در مراسم تشییع جنازۀ سالم ایزدیار، عدم توجه حکومت به مصوبهها و عدم معرفی نامزدوزیران» خواند.