سفیر ملکی ناتو برای افغانستان از آهستهبودن و پیچیدهگی در روند آمادگیها برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ابراز نگرانی میکند.
نیکولاس کی، سفیر ملکی ناتو برای افغانستان در گفتوگویی ویژه با سلاموطندار میگوید، زمان انتخابات ریاست جمهوری نزدیک است، اما آمادگیها برای برگزاری این انتخابات بسیار آهسته به پیش میرود و کارگیری از دستگاههای بایومتریک در این انتخابات نیز پیچیده است.
آقای کی، معرفی دیرهنگام دستگاههای بایومتریک در انتخابات مجلس نمایندگان را سبب به میان آمدن بینظمیها در این انتخابات میداند و میگوید، «ما خیلی نگران هستیم مبادا عوض آموختن از کاستیهای انتخابات پارلمانی این کاستیها یکبار دیگر در انتخابات ریاست جمهوری تکرار شود.»
سفیر ملکی ناتو، هرچند از حضور شمار زیادی از نیروهای امنیتی برای تأمین امنیت مراکز رأیدهی در انتخابات ریاست جمهوری در فصل جنگ ابراز نگرانی میکند، اما میگوید که مسئولیت اساسی ناتو در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در چارچوب آموزش، کمک و مشاورهدهی به نیروهای امنیتی افغان باقی خواهد ماند.
سفیر ملکی ناتو در بارۀ صلح میگوید، هرچند که مشکلات و چالشهای زیادی برای رسیدن به صلح وجود دارد، «اما من سخت باورمندم که این بهترین فرصت برای دستیابی به صلح است، چون من باور دارم طرفهای درگیر جنگ درک کردهاند که در میدان نبرد برنده نخواهند شد. همسایههای افغانستان نیز پیبردهاند که افغانستان با ثبات و نیرومند به سود آنها است.»
اما آقای کی میگوید، طالبان حاضر نیستند که با حکومت افغانستان گفتوگو کنند و این موضوع را یک مشکل اساسی میداند.
سفیر ملکی ناتو، از شکلگیری یک اجماع نیرومند خبر میدهد و میگوید، تلاش میشود تا در این اجماع افغانستان نقش کلیدی داشته باشد نه نقش انحصاری.
نیکولاس کی در بخشی این گفتوگو میگوید، «طالبان نمیتوانند به گونۀ سلیقهیی برخورد کنند که با چهکسی میخواهند گفتوگو کنند و با چهکسی نمیخواهند.»
آقای کی تأکید میکند و میگوید، «سیاستهای مغرض و تفاوتهای سیاسی نباید مانع تحقق صلح شود. از این نوع تفاوتهای سیاسی تنها طالبان میتوانند سود ببرند.
سفیر ملکی ناتو با ستایش از تأمین امنیت و مدیریت لویه جرگه مشورتی صلح میگوید، «صدای افغانان خیلی آشکار است. آنان صلح، آتشبس و توافق سیاسی میخواهند. آنان از طالبان میخواهند که با دولت وارد گفتوگو شوند.»
نیکولاس کی، سفیر ملکی ناتو برای افغانستان بر حفظ ارزشهای دمکراسی، حقوقبشر و دستاوردهای 18 ساله نیز تأکید میکند.
به باور سفیرملکی ناتو، پس از توافق با طالبان چالشهای دیگر امنیتی هنوز پا برجا خواهند ماند، شماری از طالبان که نمیخواهند صلح کنند احتمالا که به داعش خواهند پیوست، همچنان منازعات ملی برروی منابع و قاچاقچیان مواد مخدر از جمله تهدیدات پس از صلح است.