منابع موثقی از تمویلکنندگان انتخابات افغانستان به سلاموطندار میگویند که برنامۀ کمیسیون مستقل انتخابات بلندپروازانه است و تنها نصب برنامۀ بایومتریک 12 تا 18 ماه را در بر میگیرد در حالی که کمتر از پنج ماه به زمان تعیینشدۀ انتخابات باقی مانده و حکومت تاکنون هیچ عملکردی در این بخش نداشته است.
این منابع تأکید میکنند که این بار به جای سرمایهگذاری بر انتخابات افغانستان مایلاند روی نهادهای ناظر انتخاباتی سرمایۀ خود را بگذارند. این منابع میگویند که کمیسیون انتخابات کنونی توان استخدام یک کارمند معمولی را ندارد، چه رسد به برگزاری انتخابات سرتاسری.
از سوی دیگر بر پایۀ گزارشها 26 دفتر ولایتی کمیسیون مستقل انتخابات هنوز از سوی سرپرستها مدیریت میشود؛ این موضوع نشان میدهد که کمیسیون حتا تاکنون نتوانسته کرسیهای کلیدیاش را پُر کند.
شماری از تیمهای انتخاباتی ریاست جمهوری نیز به این باورند که اگر نهادهای کمککنندۀ بینالمللی دست از حمایت مالی روند انتخابات ریاست جمهوری بردارند، مبنای کار کمیسیون مستقل انتخابات برای برگزاری انتخابات دچار مشکل خواهد شد.
نوررحمان اخلاقی، عضو تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله به سلاموطندار میگوید، کمیسیون انتخابات در تأمین بودجۀ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری با مشکل روبهرو شده است و زمان نیز به ضرر روند انتخابات پیش میرود. به گفتۀ آقای اخلاقی، اگر موضوع تأمین بودجۀ انتخابات ریاست جمهوری رفع نشود، فعالیتهای کمیسیون دچار مشکل خواهد شد و انتخابات بار دیگر در کام تقلب سقوط خواهد کرد. این عضو تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله همچنان از عقبنشینی حکومت در پرداخت بودجۀ انتخابات ریاست جمهوری خبر میدهد و میگوید، مسألۀ قرارداد دستگاههای بایومتریک هنوز لاینحل باقی مانده است.
محمد واعظی، یکی از سخنگویان تیم انتخاباتی صلح و اعتدال به رهبری حنیف اتمر نیز به سلاموطندار میگوید، کمیسیون انتخابات کوچکترین ارادهیی برای برگزاری انتخابات در زمان تعیینشده ندارد و برنامههای این کمیسیون تا کنون جنبۀ عملی به خود نگرفته است. به گفتۀ آقای واعظی، تا حال در قسمت خریداری دستگاه بایومتریک و آموزش افرادی که در این بخش کار میکنند، هیچ کاری صورت نگرفته است.
در این زمینه:
سخنگوی تیم انتخاباتی صلح و اعتدال میافزاید، تصمیمهای کمیسیون مستقل انتخابات نیز متأثر از تصمیمهای ریاست جمهوری است. آقای واعظی میگوید، حکومت خواهان برگزاری انتخاباتیست که نتیجهاش به نفع تیم آقای غنی باشد. وی تأکید میکند که حکومت علاقهمند برگزاری انتخابات در زمان تعیینشده نیست.
نهادهای ناظر انتخابات نیز به این باورند که انتخابات ریاست جمهوری در زمان تعیین شده برگزار نخواهد شد.
نعیم ایوبزاده، رئیس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان یا تیفا میگوید، به دلیل بینظمی، نبود برنامۀ منظم، طرح غیرعملی کمیسیون مستقل انتخابات و نبود تفاهم میان حکومت و جامعۀ جهانی، احتمالاً انتخابات ریاست جمهوری امسال برگزار نخواهد شد.
یوسف رشید، رئیس بنیاد انتخابات آزاد و عادلانۀ افغانستان نیز میگوید، جامعۀ جهانی تا کنون بودجۀ انتخابات ریاست جمهوری را نپرداخته است و تمام مصارف انتخابات به دوش حکومت افغانستان است. به گفتۀ آقای رشید، از همینرو برگزاری این انتخابات در زمان تعیینشده ممکن نیست.
اما ذبیح الله سادات، معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات میگوید، کارهای آنان به گونۀ منظم ادامه دارد و حکومت نیز وعدۀ پرداخت 20 درصد بودجۀ انتخابات ریاست جمهوری را داده است. به گفتۀ آقای سادات، آمادهکردن فهرست رأیدهندهگان نیاز به زمان و پول بیشتر دارد و آنان وعده میسپارند که با رونمایی اصلاحات در فهرست رأیدهندهگان انتخابات مجلس نمایندگان، انتخابات ریاست جمهور به گونۀ شفاف و در زمان تعیینشده برگزار خواهد شد.
بر اساس تقویم اعلامشده از سوی کمیسیون مستقل انتخابات، انتخابات ریاست جمهوری قرار است به تاریخ 6 میزان سال روان خورشیدی برگزار شود.
در این زمینه: