نهادهای رسانهیی و شماری از مسؤولان رسانههای افغانستان در واکنش به اعلامیۀ اخیر طالبان دربارۀ دو تلویزیون خصوصی، میگویند که هر گونه حمله بر رسانهها و خبرنگاران، جنایت جنگی محسوب خواهد شد.
طالبان اخیراً با نشر اعلامیهیی تلویزیونهای «یک» و «طلوع» را دشمن خطاب کرده و هشدار داده اند که پس از این دفترها و کارمندان این دو رسانه را هدف خواهند گرفت.
مسؤولان نهادهای رسانهیی امروز (سهشنبه) در نشستی خبری در کابل گفتند که تهدید گروه طالبان، تنها متوجه تلویزیونهای طلوع و یک نه، بلکه تمام رسانهها و آزادی بیان است.
در اعلامیۀ طالبان آمده است که تلویزیونهای طلوع و یک از جریان جنگ کندز گزارشهای غیرمؤثق و دروغ را دربارۀ تجاوز جنسی افراد این گروه بر دختران دانشجو در خوابگاه دانشگاه کندز پخش کرده اند.
فهیم دشتی، سخنگوی اتحادیۀ ملی خبرنگاران افغانستان میگوید که اگر طالبان یا هر گروه دیگری به تهدیدهای خود علیه رسانهها ادامه دهند، پس از این گزارشهای مربوط به این گروه را تحریم خواهند کرد.
آقای دشتی میگوید که رسانهها نهادهای غیرنظامی اند و طالبان یا گروههای دیگر اگر اعتراضی بر کارکرد رسانهها دارند، باید اعتراضشان را از راههای متعارف مطرح کنند، نه حمله.
به باور مسؤولان نهادهای رسانهیی، رسانههای افغانستان به ارزشهای دموکراتیک و معیارهای حرفهیی رسانهگری متعهدند و بیطرفی و توازن را در نشراتشان حفظ میکنند.
از سوی دیگر، مجلس سنای کشور نیز تهدید رسانهها از سوی طالبان را نکوهش میکند.
فضلهادی مسلمیار، رییس مجلس سنا در نشست امروز (سهشنبه) این مجلس گفت که رسانهها باید متوجه نشراتشان باشند؛ زیرا به باور او، مقصر وضعیتی که اکنون در افغانستان جریان دارد، رسانهها است.
مسلمیار میگوید که چون طالبان در روز چهارم عید قربان به شهر کندز حمله کرده، دانشجویان دختر در تعطیلات بوده و در خوابگاه حضور نداشته اند. همچنان به گفتۀ او، رییس دانشگاه کندز نیز این مسأله را رد کرده است.
آزادی بیان و رسانهها یکی از دستاوردهای مهم 14 سال گذشته در افغانستان به حساب میآیند؛ اما خبرنگاران در این سالها از مصونیت چندانی برخوردار نبوده اند. بر بنیاد گزارشهای نهاد حمایتکنندۀ رسانههای آزاد افغانستان (نی)، بیشترین موارد خشونت در برابر خبرنگاران، به افراد گروه طالبان نسبت داده میشوند.