توسعهی نامتوازن، بیاثر بودن برنامههای توسعهیی و عدم سهمگیری مردم در تصمیمگیریها و نیازسنجیها از عواملی است که منجر به ایجاد فاصله میان دولت و مردم شده است.
اما ایجاد کمیتههای دادخواهی برای شناسایی و اولویتبندی مشکلها سبب میشود تا مردم بهطور مستقیم با حکومت در ارتباط باشند و از این طریق به حقوق اولیهی خود دست یابند.
آموزش روشهای مدرن دادخواهی توسط مؤسسهی کمک به زنان بدخشانBWHO) )، یکی از کارهایی است که در این راستا صورت گرفته است.
در شهر فیضآباد مرکز ولایت بدخشان، مردم گرد هم آمدهاند تا در چوکات کمیتههای دادخواهی برای رفع مشکلهایشان نظرسنجی کنند.
عبدالقیوم و سامعه ناطق، دو تن از اعضای کمیتهی دادخواهی در شهر فیضآباد میگویند، ایجاد این کمیتهها و سهمگیری مردم در آن دولت را پاسخگوتر میسازد.
عبدالحمید یکی دیگر از اعضای کمیتهی دادخواهی، از تعهدشان در ادامهی همکاری با این کمیتهها سخن میگوید و باور دارد که کمیتههای مذکور روشهای دموکراتیک دادخواهی را به آنها آموخته است.
با این حال، احمد فرهاد فریبرز، مسؤول مؤسسهی (BWHO) به سلاموطندار میگوید، با آنکه از پایان کار پروژهی آنها در زمینهی آموزش دادخواهی نزدیک به سه ماه سپری شده است، اما کمیتههای ایجادشده هنوزهم به فعالیتهای خویش ادامه میدهند.
آقای فریبرز میافزاید که پایان کار پروژهی دادخواهی به معنای پایان فعالیتهای دادخواهانه نیست. وی ابراز امیدواری میکند که این فعالیتها بتواند رابطهی مردم با دولت و روشهای دادخواهانه را بهتر از قبل سازد.