برپایۀ ارزیابییی که از سوی خانۀ ملی خبرنگاران یا کابلپرس کلپ صورت گرفته است، مقامهای محلی در ولایتهای زابل، ننگرهار و کاپیسا در ارایه اطلاعات به خبرنگاران همکاری نمیکنند.
این ارزیابی با همکاری انجمن ژورنالیستان افغانستان در 33 ولایت صورت گرفته است.
عزیزاحمد تسل، عضو نهاد خانۀ ملی خبرنگاران امروز (پنجشنبه) در یک نشست خبری در کابل گفت، این ارزیابی که پس از گفتوگو با 370 خبرنگار در مدت چهار ماه آماده شده نشان میدهد که والیهای زابل، کاپیسا و ننگرهار از نظر عدم همکاری اطلاعاتی با خبرنگاران در پایینترین سطح قرار دارند.
به گفتۀ او، میزان نبود همکاری مقامهای محلی با خبرنگاران در ولایت زابل 100 درصد، در کاپیسا 90 درصد و در ننگرهار 50 درصد است.
ولایتهای بامیان و فراه در ردههای دوم و سوم این ارزیابی قرار گرفته و تخار، لوگر و کنر، ولایتهایی اند که والیانشان بیشترین همکاری را با رسانهها دارند.
سیدکمال سادات، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز میگوید که خبرنگاران از نظر دریافت اطلاعات از مقامهای حکومتی در ولایتها با مشکلات زیادی روبهرو اند. او تأکید میکند که دسترسی به اطلاعات و گردآوری معلومات حق اساسی خبرنگاران است.
آقای سادات میگوید که با «همکاران»شان مشوره میکنند تا مواد و «معلومات قانونی» را با خبرنگاران شریک سازند.
اما منیره یوسفزاده، سخنگوی ادارۀ ارگانهای محلی میگوید که خبرنگاران بیشتر به رویدادهای منفی میپردازند و با خبرها بهگونۀ سلیقهیی برخورد میکنند.
او به نقل از مسؤولان محلی میگوید که خبرنگاران خبرهای برخی از ولایتها را بیشتر و شماری دیگر را کمتر بازتاب میدهند.
انتقادها از مقامهای حکومتی در پیوند به ندادن اطلاعات به خبرنگاران در حالی صورت میگیرد که برپایۀ قانون حق دسترسی به اطلاعات، تمام شهروندان کشور بهشمول خبرنگاران حق دارند هر معلوماتی را – به استثنای اسرار محرم – که نیاز داشته باشند از مقامهای دولتی دریافت کنند. اما خبرنگاران و نهادهای دفاع از حقوق آنان بارها شکایت کرده اند که مقامهای حکومتی اهمیت چندانی به این قانون قایل نیستند.
در حال حاضر در افغانستان 240 رسانۀ چاپی، 170 رادیو و 60 تلویزیون فعال است که برای 12000 خبرنگار – که 2500 تنشان زن اند – زمینۀ کار فراهم کرده است.