قرار است روز 12 و 13 سنبله/شهریور، کابل میزان هیأتهای بلندپایۀ چهل کشور جهان باشد. در ششمین نشست ریکا، سی کشور جهان هیأتهایی را در سطح وزرای خارجه و معاونان رییس جمهور، به کابل خواهند فرستاد. وزارت خارجۀ کشور میزبان این نشست بزرگ منطقهیی و جهانی خواهد بود.
در وضعیتی که کابل و دیگر شهرهای افغانستان، آماج حملههای تروریستی است، برگزاری یک نشست مهم بینالمللی در کابل، برای حکومت وحدت ملی یک پیروزی بزرگ تلقی خواهد شد. نشست ریکا در واقع راههای توسعۀ اقتصادی در منطقۀ جنوب آسیا و آسیای میانه را جستوجو میکند. در سلسله نشستهای ریکا تلاش شده است تا ظرفیتهای بالقوۀ منطقه برای توسعۀ اقتصادی شناسایی شود. کابل میزبان اولین نشست ریکا نیز بود. این نشست در سال 2005 برگزار شده بود. پس از آن دهلی نو، اسلامآباد، استانبول و دوشنبه میزبان این نشست بودند.
در این سلسله نشستها، در مورد از میان برداشتن موانع همکاریهای اقتصادی میان کشورهای منطقه بحث میشد. ابتکار برگزاری نشست ششم ریکا را هم افغانستان بر دوش دارد. حکومت وحدت ملی در آغاز رویکار آمدنش، اعلام کرد که آرمانش اتصال آسیای جنوبی به آُسیای میانه از طریق افغانستان است. نشست ریکای شش که به تاریخ 12 سنبله برگزار میشود، در واقع راههای عملیاتی شدن همین آرمان کابل را مورد بحث قرار میدهد.
این نشست دو روزه در سه بخش تنظیم شده است. در بخش اول رییسان هیأتهای کشورهای اشتراک کننده سخنرانی میکنند و مواضع کشورهایشان را در مورد آرمان اتصال جنوب آسیا به آسیای میانه شرح میدهند. پس از آن دانشمندان و نخبهگان کشورهای شرکت کننده، راههای عملی رسیدن به این هدف را مورد بحث و بررسی قرار میدهند. در این بخش دانشمندان علم اقتصاد باهمدیگر بحث و مناظره خواهند کرد. سومین بخش نشست ریکای ششم نیز به بازرگانان اختصاص یافته است. بازرگانان و صنعتکاران منطقه در بخش سومی نشست، راههای رسیدن به همکاریهای بیشتر را مورد غور قرار میدهند.
در نشست ریکای شش همچنان روی احیای «راه تجارتی ابریشم» که هند را از طریق آسیای میانه به روسیه و اروپا و چین پیوند میزد نیز بحث خواهد شد. چین نیز در مورد طرحهای اقتصادیاش برای منطقه سخن خواهد گفت. هدف عمدۀ برگزارکنندهگان نشست ریکای ششم این است که راههایی برای گسترش همکاریهای اقتصادی میان کشورهای منطقه جستوجو شود تا از تهدید تروریسم و دشمنی کشورهای منطقه علیه یکدیگر کاسته شود.
کاهش تهدید تروریسم و دشمنی میان کشورهای منطقه، کمک بزرگی به صلح و امنیت جهانی میکند. اگر کشورهای منطقه با یکدیگر مشکلی نداشته باشند و از طریق همکاریهای اقتصادی به یکدیگر پیوند بخورند، دیگر تروریسم مجال رشد نخواهد یافت. تروریسم برای بسیاری از کشورهای منطقه، ابزار سیاست خارجی است. همین اکنون از ابزار تروریسم علیه افغانستان استفاده میشود. هند و پاکستان باهمدیگر دشمنی دارند. به باور بسیاری، پاکستان افغانستان را عرصۀ رقابت و زورآزمایی با هند میداند و به همین دلیل به گروههای تروریستی پناه داده است. اگر همکاریهای اقتصادی میان کشورهای منطقه گسترش یابد، این معضل کمرنگ خواهد شد. به عنوان نمونه، اگر برق آسیای میانه از راه افغانستان به پاکستان صادر شود، دیگر یک افغانستان ناامن به سود اسلامآباد نخواهد بود.
پاکستان با مشکل کمبود انرژی روبهرو است. شهرهای بزرگ و پرجمعیت آن کشور برق کافی ندارند و این امر حتا بر تولیدات این کشور نیز تاثیر سوء گذاشته است. تولید کالا و خدمات در پاکستان دیگر رونق گذشته را ندارد. سرمایهگذاری خارجی نیز در این کشور کاهش قابل ملاحظهیی یافته است. اگر برق آسیای میانه از طریق افغانستان به پاکستان صادر شود، وابستهگیهای متقابل اقتصادی میان پاکستان، افغانستان و آسیای میانه پدید میآید و عرصه بر تروریسم تنگ میشود.
به همین دلیل است که کشورهای فرامنطقهیی نیز به اجلاس ریکای شش و دستور کار آن علاقه دارند. برگزاری این نشست و پیگیری اهداف آن، بدون تردید مورد استقبال کشورهای عضو ناتو و آمریکا قرار میگیرد. گسترش روابط اقتصادی میان کشورهای منطقه و کاهش خطر تروریسم، منافع امنیتی کشورهای غربی را تأمین میکند.
جریانهای تروریستی به شدت تلاش میکنند تا نشست ریکای شش در کابل برگزار نشود. یکی از علتهای حملات تروریستی اخیر بر کابل نیز همین است. تروریستها میخواهند کابل را شهری ناامن جلوه دهند تا هیچ کشوری جرأت نکند هیأتی بلندپایه به این شهر بفرستد. اما خوشبختانه که جریانهای تروریستی به هدفشان نرسیدند و بیشتر کشورهایی که دعوتنامه را دریافت کرده اند، به وزارت خارجه افغانستان اطلاع داده اند که در نشست ریکای ششم شرکت میکنند. برگزاری موفقانۀ نشست ریکای شش، یکی از موفقیتهای تاریخ دیپلوماسی افغانستان خواهد بود.