وزارت امور خارجه از برگزاری نخستین نشست کارشناسی برای کار روی موافقتنامۀ حملونقل بینالمللی و ترانزیتی بندر چابهار ایران در تهران خبر داده است.
وزارت خارجه با نشر خبرنامهیی گفته است که این نشست دیروز (سهشنبه، 31 سنبله شهریور) به سطح رییسان عمومی و کارشناسان وزارتهای خارجه و حملونقل افغانستان، ایران و هند برگزار شده است.
به نوشتۀ خبرنامه، در این نشست روی نهاییسازی متن موافقتنامه، ایجاد شورای عالی کمیتۀ نظارت، پیگیری از مفردات موافقتنامه و چهگونهگی گشایش طرح بندر چابهار بحث شده است.
هیأت افغانستان در این نشست را نمایندههایی از وزارتهای حملونقل، تجارت و صنایع، مالیه و فواید عامه و اتاق تجارت و صنایع با سرپرستی وحیدالله ویسی، رییس همکاریهای اقتصادی وزارت خارجه تشکیل میداد.
گفتوگوها روی استفاده از بندر چابهار ایران، از سال 2012 بدینسو میان مقامهای سه کشور جریان داشته و اخیراً در ششمین نشست همکاریهای اقتصادی منطقهیی برای افغانستان (ریکا) در کابل، مقامهای سه کشور توافق کردند که هرچه زودتر موافقتنامۀ این بندر را نهایی سازند.
بندر چابهار واقع در استان سیستان و بلوچستان در جنوبشرقی ایران، از اهمیت ویژۀ اقتصادی برای این سه کشور، به ویژه افغانستان که راهی به بحر ندارد، برخوردار است.
ایران 50 هکتار زمین را برای استفادۀ بازرگانان افغانستان از این بندر اختصاص داده است.
بر بنیاد خبرنامۀ وزارت خارجه، با امضای موافقتنامۀ چابهار، موانع و چالشها در زمینههای گوناگون، به ویژه ارتباط جادهیی، ریلی، گمرکی، وضعیت نامطلوب تجارت و ویزا، کاهش خواهند یافت.
قرار است نشست بعدی نهاییسازی موافقتنامۀ چابهار به میزبانی هند در دهلی نو برگزار شود.
بر بنیاد گزارشها، اکنون بازرگانان افغانستان در بیشتر دادوستدهایشان با بازرگانان هندی، از بندر واگه در پاکستان و بندر عباس در ایران استفاده میکنند.
بازرگانان افغانستان همواره در بندرهای کراچی و واگۀ پاکستان با مشکلاتی مواجه اند و این کشور بر کالاهای وارداتی و صادراتی آنان به بهانههای گوناگون محدودیت وضع میکند.