امروز نخستین محمولۀ آزمایشی کارنتتیر که مشمول 25 تن سیب و 50 تن پنبه میباشد از افغانستان به پاکستان صادر شد.
اماممحمد وریماچ، معین مالی و اداری وزارت ترانسپورت میگوید، به کارگیری از کارنتتیر برای صادرات افغانستان به پاکستان، سبب خواهد شد تا مشکلاتی که در گذشته در بخش بازرگانی و ترانزیتی میان دو کشور وجود داشت از میان برداشته شود.
محمدیونس مومند، معاون هیأت مدیرۀ اتاق تجارت و صنایع میگوید که از سال 2013 تاکنون بیش از 40 کارنتتیر از افغانستان صادر شده و از 2013 تا 2018، 3386 کارنتتیر از کشورهای گونهگون چون تاجیکستان، قزاقستان، ترکمنستان، قرغیزستان، ایتالیا، ایران، لتوانیا و ترکیه به افغانستان وارد شده است.
از سوی دیگر، معین عواید و گمرکها از مسئولان شرکتهای ترانسپورتی میخواهد تا سند سازمان تیر را بگیرند و کالاهای افغانستان را از این طریق به کشورهای عضو این سازمان انتقال دهند.
تاکنون 8 شرکت ترانسپورتی از طریق اتاق تجارت و صنایع افغانستان در سازمان تیر ثبت نام کردهاند که از این میان دو شرکت در سازمان تیر فعالیت میکنند.
افغانستان یک بار در سال 1975 عضویت کنوانسیون تیر را گرفت؛ اما به علت مشکلات داخلی نتوانست از این سیستم به گونۀ درست استفاده کند و سرانجام در سال 2013 به گونۀ رسمی عضویتش را در این کنوانسیون فعال کرد.
سند عبور مرزی یا «کارنتتیر» که از سوی کشورهای عضو سازمان جهانی جاده صادر میشود برای حملونقل کالاهای بازرگانی کشورهای عضو سازمان جهانی جاده با عبور از مرزهای این کشورها به کار گرفته میشود.