نتایج نظرسنجی کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغانستان از یک جامعۀ آماری، نشان میدهد که 69 درصد خبرنگاران زن هنگام گرفتن گزارش در داخل شهر مورد آزارواذیت قرار میگیرند. این در حالی است که 59 درصد بانوان خبرنگار حتا در محل کار نیز از آزارواذیت جنسی مصون نیستند.
نتایج این نظرسنجی امروز (پنجشنبه) در پنجمین نشست گزارشدهی کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغانستان ارایه شد. نجیب شریفی رییس کمیته میگوید که این نظرسنجی پیرامون بررسی وضعیت کاری خبرنگاران زن در افغانستان بوده و جامعۀ آماری آن نیز شامل 100 زن خبرنگار از 7 ولایت کابل، هرات، بلخ، قندهار، ننگرهار، کندز و خوست میباشد.
این نظرسنجی نشان میدهد که 53 درصد خانوادههای خبرنگاران با شغل دخترانشان مشکل دارند: 25 درصد خانوادهها در پایتخت، 50 درصد در بلخ و 80 درصد به ترتیب در دو ولایت ننگرهار و قندهار، بر این باورند که زنان حق ندارند به کار خبرنگاری بپردازند. 58 درصد خانوادهها در این 7 ولایت، شغل خبرنگاری زنان را مشروط به حفظ حجاب و پوشش و همچنین مشخص بودن زمان رفتوآمد خبرنگار میدانند.
نظرسنجی کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغانستان، تبعیض جنسیتی را نیز به بررسی گرفته و آمار تهیه شده نشان میدهد که شانس کاریابی برای مردان نسبت به زنان نظر به ولایتها متفاوت است. در ولایتهای مرکزی شانس کاریابی برای زنان یا کمتر از مردان است و یا هم برابر است. اما در ولایتهایی چون ننگرهار به دلیل حضور کمرنگ زنان در اجتماع، شانس کاریابی آنها نزدیک به 95 درصد است.
با این که به طور کل شانس کاریابی برای زنان بیشتر از مردان است، اما صلاحیت کاری مردان بیشتر از زنان است. همچنین به نسبت بالابودن صلاحیتهای کاری، سطح حقوق نیز میان زنان و مردان خبرنگار متفاوت است. 51 درصد جامعۀ آماری بر این باورند که حقوق و امتیازات خبرنگاران زن کمتر از حقوق مردان است.
نتایج این نظرسنجی نشان میدهد که خبرنگاران زن به دلیل عدم دسترسی به معلومات، تهدید و ارعاب از سوی مقامهای حکومتی، نیروهای امنیتی و شهروندان کشور در هیچ محیطی نمیتوانند با خیال آرام به کار و فعالیت بپردازند.