وزارت صحت افغانستان میگوید که تهدید امنیتی بزرگترین مانع تطبیق واکسین پولیو، به ویژه در حوزۀ غرب کشور، است.
پولیو یا فلج کودکان، نوعی بیماری حاد ویروسی است که دستگاه گوارش و در بعضی موردها دستگاه عصبی مرکزی را درگیر میکند.
دکتر ناجیه طارق، معاون عرضۀ خدمات صحی این وزارت امروز (یکشنبه) در نشستی با والیها، موسفیدان و متنفذان قومی چهار ولایت حوزۀ غرب کشور – هرات، بادغیس، فراه و نمیروز ـ گفت که در سال جاری میلادی 16 مورد پولیو در افغانستان ثبت شده و از این میان، 5 مورد آن مربوط به ولایتهای فراه و هرات هستند.
بر بنیاد آمارهای وزارت صحت، سال گذشته 28 مورد بیماری فلج کودکان در افغانستان به ثبت رسیده بود.
بانو طارق در این نشست که برای یافتن راههای تطبیق این واکسین در هماهنگی با مقامهای محلی برگزار شد، گفت که برنامۀ تطبیق واکسین پولیو در مناطق ناامن حوزۀ غرب، به ویژه فراه، چندین بار به دلیل تهدیدهای امنیتی متوقف شده است.
معاون وزارت صحت از طالبان میخواهد تا مانع تطبیق واکسین پولیو نگردند؛ زیرا این برنامه برای فرزندان آنها نیز مؤثر است. او میگوید که همکاری برای تطبیق این واکسین، مسؤولیت همۀ مردم است و از عالمان دین و ملاامامان نیز خواست تا مردم را از خطر بیماری پولیو آگاه کنند.
فراه در غرب کشور تنها ولایتی است که امسال چهار مورد ابتلا پولیو در آن به ثبت رسیده؛ اما مقامهای این ولایت میگویند که بیشتر موردها از مناطق ناامن گزارش شده اند.
آصف ننگ، والی فراه میگوید که واکسین پولیو در 90 درصد مناطق این ولایت تطبیق شده؛ اما طالبان در مناطق زیر تصرفشان مانع تطبیق آن میشوند.
والی فراه همچنان از بیکیفیت بودن «دوز»های واکسین انتقاد میکند و میگوید که برخی دوزهای واکسین به حدی بیکیفیت اند که سه بار بر یک کودک تطبیق شده؛ اما هیچ تأثیری نداشته اند.
وزارت صحت کشور پیش از این نیز گفته بود که طالبان در شماری از ولایتها مانع تطبیق واکسین پولیو میشوند.
افغانستان، پاکستان و نیجریه سه کشور میزبان پولیو در جهان اند. سازمان بهداشت جهانی پیش از این گفته بود که افغانستان باید در سال 2015 موفق به محو کامل این بیماری شود.