میل به سیگارکشیدن در بانوان؛ مُدگرایی یا اختلال هنجاری؟

 

مینا نصر

سیگارکشیدن یکی از پدیده‌هایی است که شیوع آن در بین بانوان در جامعه‌ی ما تقریبن جدید است. زندگی مدرن شهری، عدم درک بانوان از سوی جامعه و تنهایی از عواملی است که بانوان را اغلب وادار کرده است به چیزهایی مانند سیگار روی بیاورند. اما سیگارکشیدن برای بانوان چندان کار ساده و راحتی نیست. از سوی دیگر، میل به مُدگرایی در جامعه‌ی مدرن سبب شده که بخش قابل‌توجهی از بانوان جوان به‌خاطر دنباله‌روی از مُد اجتماعی به کشیدن سیگار روی بیاورند. این امر گویای این واقعیت است که هرگاه رفتاری در عرصه‌ی اجتماع به مُد تبدیل شود، اعضای جامعه دیگر به مضربودن آن توجه نمی‌کنند زیرا برای آن‌ها پیروی از مُد غالب در جامعه از اهمیتی بیشتری نسبت به سلامتی آن‌ها برخوردار است.

اما به باور برخی از بانوانی که سیگار می‌کشند، کنجکاوی نیز یکی از عواملی است که اشتیاق آنان را به مصرف سیگار بیشتر کرده است. آنان می‌گویند از آسیب‌های سیگار کاملن آگاه‌اند اما نمی‌توانند از آن دست بکشند.

مینا، یکی از بانوانی است که از چند سال به این‌سو سیگار می‌کشد، اما به گفته‌ی خودش معتاد به سیگار نیست. او می‌گوید در روزهای اول از روی کنجکاوی سیگار می‌کشید اما بعدها وقتی با یک مرد سیگاری ازدواج کرد، کشیدن سیگار برایش تبدیل به یک امر عادی شد.

چیزی که مینا را آزار می‌دهد، تفاوتی است که جامعه میان سیگارکشیدن مردان و سیگارکشیدن بانوان قایل شده است. به گفته‌ی وی، یک بانو نمی‌تواند در مکان‌های عادی با آرامش و بدون ترس سیگار بکشد، زیرا نگاه‌هایی که به او دوخته می‌شود، بسیار تحقیرکننده و زشت است. اما به باور مینا، کشیدن سیگار یک امر کاملن شخصی است و هر فردی می‌تواند خودش تصمیم بگیرد که سیگار بکشد یا نه.

 

مزدا مهرگان

مزدا، یکی دیگر از بانوانی است که سیگارکشیدن را در جامعه و فرهنگ افغانی، یک کار ناپسند می‌داند. زیرا به باور او، افکار و باورهای سنتی در این جامعه باعث می‌شود که یک بانوی مبتلا به سیگار مورد تحقیر و توهین قرار بگیرد.

با این حال، بانو مزدا که خودش از سه سال به این‌طرف سیگار می‌کشد، می‌گوید دیگر کشیدن سیگار در بیرون برای او یک چالش نیست و هر زمانی که میل به کشیدن سیگار در او پیدا شود، بدون هیچ ترس و دغدغه‌یی به آن میل‌اش پاسخ می‌دهد.

اما مهتاب، بانوی شاعری است که از سیگارکشیدن در حضور مردم هراس دارد. او که به گفته‌ی خودش از تنهایی به سوی سیگار آمده، ترجیح می‌دهد مکان آرام و ساکتی را برای سیگارکشیدنش انتخاب کند.

به باور جامعه‌شناسان، کسانی‌که از هر راهی برای رسیدن به اهداف خود استفاده می‌کنند، ممکن است برای استفاده از سیگار دلایلی مطرح کنند، بدون آن‌که به آسیب‌زا بودن کارشان توجه داشته باشند. در واقع آن‌ها از انجام این کار هدفی دارند، اما برای حصول به هدف خود وسیله‌ی آسیب‌زا و نادرستی برگزیده‌اند.

جمعه‌خان محمدی، جامعه‌شناس در پاسخ به این سؤال که چرا سیگارکشیدن بانوان در جامعه واکنش‌برانگیز است می‌گوید، برخی رفتارها از دید باورهای سنتی حاکم بر جامعه، یک کار مردانه است که سیگار کشیدن از آن‌هاست. ممکن است این رفتارها هیچ مانع قانونی نداشته باشد، اما جامعه با دید خاص و زننده‌یی به آن‌ها می‌نگرد.

از سوی دیگر، پزشکان می‌گویند میزان زیانی که بانوان از سیگارکشیدن متحمل می‌شوند بسیار بیشتر از مردان است. یائسگی زودهنگام، پوکی استخوان، مشکلات در دوران بارداری و انواع سرطان‌ها از جمله مشکلاتی است که سیگار کشیدن باعث به‌وجودآمدن آن‌ها می‌شود.

پژوهش‌ها نشان می‌دهد که 40 درصد حاملگى‌ها در بانوان سیگارى به باردارى خارج از رحم منجر مى‌شود. قدرت باردارى در بانوان سیگارى که بیشتر از ۳۰ سال سن دارند، ۷۵ درصد کاهش مى‌یابد. مرگ ناگهانى جنین در مادرانى که روزانه یک پاکت سیگار مى‌کشند، هفت برابر بیشتر از دیگران اتفاق مى‌افتد. تولد نوزادى با هوش پایین، وزن کم و ناهنجارى‌هاى مادرزادى و یا سقط جنین از دیگر عوارض استعمال سیگار در جریان باردارى به‌شمار مى‌آید.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام