وزارت معادن و پترولیم کشور از ساختن موزهیی برای نگهداری از آثار تاریخی ساحۀ معدن مس عینک در ولایت لوگر خبر میدهد.
داوودشاه صبا، وزیر معادن و پترولیم کشور در گفتوگو با سلاموطندار گفت که این موزه در هماهنگی با وزارت اطلاعات و فرهنگ در ولسوالی محمدآغۀ لوگر ساخته خواهد شد.
آقای صبا افزود که چهل جریب زمین برای اعمار این موزه اختصاص یافته است و کار ساخت آن در مدت یکسال به پایان خواهد رسید. به گفتۀ وزیر معادن و پترولیم، این موزه به شمول آثار تاریخی معدن مس عینک، دیگر آثار قدیمی و عتیقه را هم در خود جای خواهد داد.
با این حال عبدالباری جهانی، وزیر اطلاعات و فرهنگ میگوید که از دیری به اینسو آثار تاریخی لوگر به کشورهای خارجی قاچاق یا توسط افراد بیتجربه حین حفاری صدمه میبینند. آقای جهانی دربارۀ ساخت موزه در لوگر گفت که پس از جمعآوری آثار تاریخی در این موزه، این آثار را به نمایش خواهند گذاشت.
محمدحلیم فدایی، والی لوگر نیز میگوید که با ساخت موزهیی در این ولایت، تمام آثار تاریخی مصون خواهند شد. آقای فدایی از وزارت اطلاعات و فرهنگ کشور خواست تا پس از اتمام کار ساخت این موزه، تمام آثار تاریخی لوگر از کابل به این موزه انتقال یابند.
او همچنان از مسؤولان وزارت اطلاعات و فرهنگ خواست تا حین حفاری برای یافتن این آثار یا انتقال آنها از احتیاط کار گیرند.
باشندهگان لوگر با استقبال از این اقدام، از حکومت میخواهند که بر شرکت استخراج کنندۀ معدن مس عینک نظارت داشته باشد تا حین استخراج به آثار تاریخی دستبرد نزند.
گفته میشود این روزها شماری از مجسمههای قدیمی از معدن مس عینک لوگر کشف شده اند. به باور آگاهان، ارزش این مجسمهها به میلیونها دالر میرسد.
لوگر یکی از ولایتهای تاریخی کشور است که بارها در ولسوالیهای محمدآغه، خوشی، برهکیبرک و خروار این ولایت آثار تاریخی مربوط به قرنها پیش کشف شده است.
با این حال این آثار در زمان رژیم طالبان و پس از آن یا به گونۀ غیرقانونی به خارج از کشور انتقال یافته یا هم حین حفاری و انتقال به موزۀ ملی، آسیب دیده اند.