موج دوم کرونا چیست و چه زمانی از راه می‌رسد؟

 

با گذشت نزدیک به یک‌ماه از عید قربان و پس از آن‌که مردم در برگزاری جشن عید و دید و بازدیدها سنگ تمام گذاشتند. اکنون نگرانی‌ها از سرعت شیوع کرونا یا موج دوم این یروس در کشور شدت گرفته است؛ اما موج دوم که این همه صحبتش می‌رود چیست؟

موج دوم شیوع همه‌گیری بیماری‌های عفونی؛ یعنی پس از کاهش موارد جدید بیماری، دو باره شمار مبتلایان افزایش می‌یابد. موج دوم ممکن است افزایش ابتلا در گروه‌های سنی و جمعیتی خاص یا در مناطق به خصوصی در هر کشور باشد یا مانند موج اول همه‌گیری باشد.

هر چند با توجه به شکستن خودسرانۀ قرنطین و پشت‌کردن به تدابیر بهداشت فردی و فاصله‌گذاری اجتماعی، برگزاری جشن عید قربان و بازگشایی دانشگاه‌های دولتی و خصوصی، مکتب‌های خصوصی و بخشی از صنف‌های مکتب‌های دولتی، به نظر می‌رسد از شیوع موج دوم بیماری یا شدت شیوع آن نمی‌توان حذر کرد، اما مسئولان وزارت صحت برای نتیجه‌گیری در بارۀ شیوع موج دوم کرونا منتظر گذشت 14 روز پس از عید و بروز علایم در افراد هستند.

معصومه جعفری، معاون سخنگوی وزارت صحت می‌گوید، پس از روزهای عید قربان درصدی رویدادهای مثبت ویروس کرونا در کشور تغییر چندانی نکرده است. او می‌گوید، اکنون هم مانند روزهای پیش از عید، در آمار روزانۀ بیماران کرونا کاهش وجود دارد، اما در برخی ولایت‌ها درصدی رویدادهای مثبت بیشتر است.

با توجه به این‌که ویروس کرونا یا بیماری کووید – 19، ناشناخته است و اشراف به تمامی ابعاد آن نیازمند گذر زمان و اخذ نتایج تجربی از آن است، به گونۀ قطعی هنوز معلوم نیست چه ویژه‌گی‌هایی موج اول بیماری را از موج دوم آن متمایز می‌کند و چه گروه‌های سنی و افراد بیش‌تر مساعد ابتلا به آن اند. اما یافته‌های پزشکی در این باره نشان می‌دهد که کهن‌سالان و افرادی با بیماری‌های زمینه‌یی چون دیابت و قلبی، بیش‌تر مساعد ابتلا به آن هستند.

با توجه به این‌که شواهد تأییدنشده نشان می‌دهد شماری دو بار پی‌هم به این بیماری مبتلا شدند و شدت بیماری بار دوم نزد آن‌ها قوی‌تر بوده است، اما این فرضیه هنوز از کوره‌یی تحقیقات و تجارب پزشکی بیرون نیامده است. این فرضیه با مرگ دکتر ابراهیم بسیم، مسئول بخش انتانی شفاخانۀ حوزه‌یی هرات در نتیجۀ ابتلا به کرونا برای بار دوم شدت گرفت. نخستین مورد ابتلا به بیماری کرونا در کشور توسط دکتر بسیم تشخیص و درمان شده بود.

بنا به اظهارات نزدیکان آقای بسیم، علایم بیماری در نزد ایشان برای بار دوم به حدی شدید بوده‌ است که یکی از شش‌های‌شان از کار افتاده بود.

احمدشاه فضل، از نزدیکان آقای بسیم می‌گوید، دکتر بسیم پس از 24 روز بهبود یافت، اما پس از 20 روز دو باره به این ویروس مبتلا و فوت کرد.

اِلناز ارمغان، دانش‌آموز صنف یازدهم که پس از یک‌ونیم ماه هنوز علایم بیماری را با خود دارد، با توجه به بازگشایی مکتب‌ها برای صنف‌های یازدهم و دوازدهم، از ابتلای دو باره به بیماری می‌هراسد.

او می‌گوید، مقاومت وجودش بسیار پایین آمده و می‌ترسد که یک‌بار دیگر به این ویروس آلوده شود.

 اما پوهنیار محمود فضل، استاد دانشگاه طبی کابل می‌گوید، درگیری مجدد به بیماری به لحاظ علمی هنوز تثبیت شده نیست، اما انکارش هم نمی‌توان کرد.

او می‌گوید، نتایج یک تحقیق که در یکی از دانشگاه‌های آمریکا انجام شده، نشان می‌دهد که تا حدود سه ماه انتی‌بادی یا معافیت نزد بیمار موجود می‌باشد. به باور آقای فضل، در باره ویروس کرونا چون یک بیماری تازه است و به همین‌اندازه معلومات وجود دارد که حدود سه ماه معافیت آن دوام می‌کند.

همه می‌دانند که متهمان درجه‌یک آمدن موج دوم کرونا،  نادیده‌گرفتن نکات بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی‌ست و همه واقف‌اند که ظهور و غیاب موج دوم کرونا بسته‌گی به رفتار ما دارد. پس در این صورت باید پذیرفت که اگر موج دومی بیاید، آن انتخاب ناگزیری یا سهل‌انگاری ما بوده است.

اسما نیک‌زاد

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام