سرانجام لحظهشماریهای حکومت برای صلح با حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار به پایان رسید و سند موافقتنامۀ صلح با این گروه میان محمداشرف غنی، رییس جمهور کشور و گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی از راه دور و از طریق کنفرانس ویدیویی امضا شد.
آقای حکمتیار در این نشست یکبار دیگر بر پیششرط خود برای خروج کامل نیروهای خارجی از کشور تأکید کرد و تأمین صلح دایمی در افغانستان را وابسته به خروج کامل این نیروها دانست.
رهبر حزب اسلامی میگوید، در وضعیت کنونی مهمترین موضوع، گذاشتن نقطۀ پایان به جنگ و ناامنی در کشور است و میافزاید که امضای موافقتنامۀ صلح میان حکومت افغانستان و حزب اسلامی، تغییری در وضعیت کنونی ایجاد خواهد کرد.
مراسم امضای این سند با حضور شماری از سیاستمداران، مقامهای دولتی و دیپلماتهای خارجی در کاخ ریاست جمهوری برگزار شد.
به گفتۀ گلبدین حکمتیار، گفتوگوهای صلح میان حکومت و حزب اسلامی از دو سال پیش آغاز شده بود و با تمام فرازونشیبهایش به نتیجه رسید. او از حکومت میخواهد تا در عملیشدن موافقتنامه متعهد باشد. حکمتیار میگوید، جنگ به نفع هیچ گروهی نیست و امیدوار است این موافقتنامه گامی برای تأمین صلح در افغانستان باشد.
حزب اسلامی که خود سالها از جمله چهار گروه مخالف حکومت؛ داعش، القاعده و طالبان بود، اکنون از دیگر طرفهای درگیر میخواهد تا به روند صلح افغانستان بپیوندند. رهبر این حزب از حکومت میخواهد تا گفتوگوهای صلح با طالبان را شدت بخشد و زندانیان این گروه را بدون هیچ قیدوشرطی آزاد سازد.
حکمتیار میگوید که کشورهای همسایه باید از مداخله در امور افغانستان دست بردارند. به گفتۀ او، شاید این کشورها آتش جنگ را در کشور بیشتر از پیش شعلهور سازند، اما برندۀ اصلی در این مبارزه هرگز نخواهند بود.
آقای غنی در این نشست دومین سخنران پس از حکمتیار بود. او میگوید، اکنون زمان آن است تا طالبان و دیگر مخالفان مسیرشان را نهایی سازند؛ یا مانند حزب اسلامی به صلح بپیوندند یا به مخالفت ادامه دهند.
به گفتۀ رییس جمهور، توافق با حزب اسلامی به این معنا است که اگر به صلح بپیوندند «میتوانند با ما در فضای آرام و آزاد زندهگی کنند.»
آقای غنی میافزاید که موافقتنامۀ صلح با حزب اسلامی مطابق با قانون اساسی کشور است و اجراییشدناش، از زمان عقد آن آغاز میشود. او میگوید، دو نسل عمرشان را در جنگ سپری کردهاند و نباید این تجربۀ تلخ را نسل سوم هم بچشد.
رییس جمهور میگوید، تلاشها برای صلح نباید عجولانه و احساساتی باشد. او در پایان تأکید کرد که حکومت افغانستان به جامعۀ جهانی وعده سپرده تا صلح را تأمین کند و متعهد بر این وعدهاش است.
عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت وحدت ملی یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود. او میگوید، امضای این سند باید الگویی برای دیگر مخالفان باشد. عبدالله عبدالله میگوید که برای تأمین صلح در کشور از هیچ تلاشی دریغ نمیکنند. او اطمینان میدهد که هیچ کارشکنییی از سوی حکومت در اجرای مواد موافقتنامه صورت نخواهد گرفت.
عبدالله خاطرنشان میکند که پیوستن حزب اسلامی به روند صلح آخرین تلاش حکومت نخواهد بود و آنان به هر وسیلهیی برای تأمین ثبات در کشور دست میزنند.
سیداحمد گیلانی، رییس شورای صلح نیز صلح با حزب اسلامی را دستاوردی مهم برای تأمین ثبات در افغانستان میداند و میگوید که جنگ و کشتار راه حل نیست و گروههای مخالف باید حزب اسلامی را الگو قرار داده، از راه صلح به دنبال رسیدن به اهداف خود باشند.
موافقتنامۀ صلح میان حزب اسلامی و حکومت افغانستان شامل تعهدات دولت و حزب اسلامی به هم و تعهدات مشترک هر دو جانب بوده که در شش صفحه، سه فصل و 26 ماده ترتیب شده است.
طبق این موافقتنامه، هر دو جانب متعهد به گذاشتن نقطۀ پایان به جنگ، تأمین صلح و امنیت، پابندی به ارزشهای اسلامی و یکپارچهگی افغانستان اند.
حکومت افغانستان نیز متعهد شده تا تمامی تحریمها علیه گلبدین حکمتیار و دیگر سران این حزب را رفع کرده، این حزب را به رسمیت بشناسد و اجازه دهد تا حزب اسلامی در ساختار حکومت به عنوان یک سازمان سیاسی مطابق قانون از تمام امتیازات یک حزب برخوردار باشد.
در مقابل، حزب اسلامی نیز گفته است که پس از عقد این موافقتنامه حزب اسلامی شاخۀ نظامی خود را منحل کرده و رابطهاش را با تمام گروههای تروریستی قطع میکند. در این موافقتنامه آمده است که این حزب پس از مشروعیت سند، «آتشبس» را اعلام میکند و این آتشبس زیر نظر یک کمیسیون مشترک عملی خواهد شد.
ماههاست که تلاشها برای پیوستن حزب اسلامی به روند صلح افغانستان آغاز شده است. این حزب از جمله چهار گروه داعش، القاعده و طالبان است که علیه حکومت افغانستان میجنگند. قرار بود در ماه ثور موافقتنامۀصلح با حزب اسلامی به امضا برسد، اما به دلایل نامعلوم و ظاهراً اختلاف رییس اجرایی بر سر مواد این موافقتنامه، عقد آن به تأخیر افتاد.