مسئولان اتحادیۀ سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی در بدخشان میگویند که پس از منع تجارت سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی از سوی دولت، کار این کارخانه متوقف شده است.
هدایتالله حکیمی، رئیس اتحادیۀ سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی بدخشان به سلاموطندار میگوید، تا دو سال پیش آنان افزون بر اینکه برای دهها تن از زنان و مردان در این ولایت فرصتهای کاری فراهم کرده بودند با کشورهای ترکیه، ایران و امارات متحدۀ عربی قرارداد فروش تولیدات این کارخانه را داشتند.
به گفتۀ حکیمی، اگر کارخانۀ تراش و پروسس سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی در بدخشان متوقف نمیشد، ظرفیت ایجاد کار برای 5 هزار تن از باشندگان این ولایت وجود داشت؛ اما پس از منع انتقال سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی از سوی دولت، اکنون دروازۀ کارخانه بسته شده و تمام کارگران این نهاد بیکارند.
گلاحمد، یکی از کارگران این کارخانه میگوید، تا چند سال پیش روزگار خوبی داشتند، اما اکنون شمار زیادی از همکاران او به دلیل بستهشدن این کارخانه به کشورهای همسایه مهاجرت کردهاند و شمار دیگرشان به گروه طالبان پیوستهاند.
اما حسیب دقیق، رئیس اقتصاد بدخشان میگوید، حکومت محلی این ولایت برای جلوگیری از بستهشدن کارخانۀ تراش و پروسس سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی، جواز انتقال 500 کیلوگرام سنگ را در ماه به اتحادیۀ سنگهای قیمتی داده است.
معدن لاجورد بدخشان حدود پنج سال پیش در یک حملۀ مسلحانه به کنترل افراد مسلح غیرمسئول درآمد و از آن زمان تا اکنون استخراج این معدن از سوی تفنگداران محلی صورت میگیرد.
حکومت اخیراً پس از آن که متوجه شد میزان عواید از معادن بدخشان به صفر رسیده و مفاد آن به جیب زورمندان و گروههای تروریستی میریزد، روند انتقال و تجارت سنگهای قیمتی را منع کرد.
هماکنون افزون بربستهماندن کارخانۀ پروسس سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی، هزاران تُن سنگ لاجورد بازرگانان نیز در بدخشان مهروموم شده است.