مسؤولان دفتر یونسکو یا سازمان جهانی آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد میگویند که بررسیهای آنان در بارهی منار جام غور تمام شده و به زودی کار بازسازی آن شروع میشود. هزینهی بازسازی این منار را حکومت میپردازد.
سارا نصرتی رییس برنامهی ملی افغانستان برای فرهنگ و اقتصاد خلاق در یونسکو میگوید، با این که متخصصان بیرونی برای سهمگیری در بازسازی منار جام اعلام آمادگی کرده اند؛ اما آنان در همکاری با دانشگاههای افغانستان به ویژه دانشگاه هرات، کار بازسازی و نوسازی این منار را آغاز میکنند.
به گفتهی بانو نصرتی، منار جام پیش از این از سوی هیچ فرد و نهادی بازسازی نشده، اما برای حفاظت از تهدید سیلابهای تابستانی دریاهای هریرود و جام، تنها دیوارهای استنادی آن ساخته شده است.
نصرتی می افزاید، حفاریهای غیرقانونی اطراف منار جام به دلیل موجودیت آثار ارزشمند باستانی، وجود دریاهای هریرود و جام و همچنان نفوذ آب در اطراف این منار از دیگر دلایل مهمی اند که سبب شده تا این منار مقاومتاش را از دست بدهد.
به گفتهی نصرتی، اکنون تهدید جدیی متوجه منارجام نیست، اما تزیینات و کاشیهای منار در حال تخریب شدن است، از اینرو آنان بیشتر برای نگهداری، بازسازی پلههای منار و همچنان ساخت سقف منار آمادهگی میگیرند.
از سویی هم فخرالدین آریاپور، رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت غور به سلاموطندار میگوید، وضعیت فعلی منارجام نگران کننده است و با گذشت زمان، بدنهی این منار مقاومتاش را در برابر باد و باران از دست میدهد.
به گفتهی آریاپور، در صورتی که منار جام به زودی بازسازی و نوسازی نشود، تا 5 سال دیگر فرو خواهد ریخت.
منار جام غور در قرن دوازدهم میلادی در زمان فرمانروایی غوریان ساخته شده و در حال حاضر از اهمیت فرهنگی زیادی برخوردار است؛ اما بخشهایی از این منار در نتیجهی جنگهای پیهم و غارت آثار باستانی و فرهنگی اطرافش تخریب شده و مقاومت خود را در برابر حوادث طبیعی و غیر طبیعی از دست داده است.