سه ماه است که فعالیت شبکههای مخابراتی در کندز، به دلیل هشدارها و تهدیدهای طالبان از طرف شب متوقف است. فضلالرحمان شینواری، رییس ادارۀ مخابرات کندز با تأیید این خبر میگوید که راهاندازی عملیاتهای نظامی شبانه از سوی نیروهای امنیتی، سبب شده تا طالبان شبکههای مخابراتی را به خاموشی وادارند.
شکایت شهروندان کندز نیز دقیقاً از همین زاویه است. آنها با ابراز نگرانی از وضعیت بد امنیتی در مرکز و ولسوالیهای کندز میگویند که حکومت برای برچیدن این مشکل تاکنون هیچ کاری از پیش نبرده است. خیرمحمد یکی از فروشندهگان خیابان چایفروشی شهر کندز میگوید که قطع شبکههای مخابراتی در مواقع اضطرار ـ همچون رسیدهگی به وضعیت یک بیمار اورژانسی ـ برای شهروندان بسیار گران تمام میشود.
طالبان در شبنامهیی که به تاریخ 28 عقرب سال گذشته پخش کردند، نوشته بودند که عملیاتهای شبانۀ دولت بر علیه آنها شروع شده و از شواهد پیداست که اعضای گروه طالبان از طریق شبکههای مخابراتی ردیابی میشوند؛ به همین دلیل به تمامی شبکههای مخابراتی دستور داده میشود که از ساعت 5 بعدازچاشت، کلیۀ پایههای مخابراتیشان را خاموش کنند وگرنه با واکنش تند طالبان روبهرو خواهند شد. گفته میشود که این گروه تاکنون 13 پایۀ مخابراتی را به دلیل سرپیچی از احکام و نادیده گرفتن هشدارها سرنگون کرده است.
رییس ادارۀ مخابرات کندز میگوید، به دلیل آن که شماری از آنتنهای شرکتهای مخابراتی در مرکز شهر نیز قدرت پوشش مناطق زیر حاکمیت طالبان را دارند، این آنتنها نیز از طرف شب از کار میافتند.
اما معصوم هاشمی صافی آمر امنیت فرماندهی پولیس کندز، ادعای رییس مخابرات این ولایت را به کلی رد میکند و میگوید که ساخت و باخت شرکتهای مخابراتی با باشندهگانی که امنیت پایهها را برعهده دارند، باعث تمامی این مشکلات شده و هیچ ربطی به تهدیدهای طالبان کندز ندارد.
آقای هاشمی میگوید، شرکتهای مخابراتی بیآن که نیروهای امنیتی را در جریان بگذارند و یا از این نیروها کمک بگیرند، با معاملهگری و رایزنی با باشندهگان مناطق گوناگون، امنیت پایهها و آنتنهایشان را به آنها سپرده اند. اما به نظر میرسد که مدتی است رابطۀ این شرکتها با باشندهگان تیره شده و به دنبال آن خدمات مخابراتی نیز مختل شده است.
در هر صورت آنچه که برای مردم اهمیت دارد و زندهگی روزمرۀشان را مختل کرده است، چالش متوقف بودن فعالیت شبکههای مخابراتی است که تا هنوز پابرجاست.