مسؤولان ریاست صحت ولایت بغلان از کاهش حدود 50 درصد مرگومیر مادران هنگام زایمان در این ولایت خبر داده اند.
داکتر عبدالعلیم غفاری، معاون ریاست صحت بغلان میگوید که تا دو سال پیش از هر صد مادر، 16 تن از آنها هنگام زایمان یا پس از زایمان در این ولایت جان میدادند، اما اکنون این آمار به 7 مادر در هر صد مادر رسیده است.
آقای غفاري که در مراسم فراغت 21 قابله در بغلان سخنرانی میکرد، گفت كه افزايش مراكز صحي در مركز و ولسواليهاي اين ولايت، راهاندازي برنامههاي آگاهیدهي و آموزش و استخدام قابلهها از سوي اين رياست، سبب شده تا سطح مرگومير مادران در اين ولايت كاهش يابد.
معاون ریاست صحت بغلان همچنان میگوید که پيش از اين 90 درصد زایمانها در خانه صورت میگرفت؛ اما در حال حاضر 36 درصد مادران به مراكز صحي دسترسي يافته اند و زایمانهايشان را به گونۀ مصون در مراكز صحي انجام ميدهند. غفاری افزود، یکی از دلایل عمدۀ مرگومیر مادران در گذشته همين ولادتهاي خانهگي بود.
در همين حال فاطمه حادق، يكی از قابلههايی كه جديداً از مركز آموزش قابلهگي بغلان فارغ شده، ميگويد که يگانه علتی كه مادران در هنگام ولادت يا پس از ولاديت خود یا کودکانشان جان ميدهند، عدم آگاهيشان از بارداري و كمبود قابلهها است.
خانم حادق میگوید که هدف آنها از قابله شدن، پایین آوردن و جلوگیری از مرگومیر مادران و نوزادان است و تلاش میکنند نوزادان صحتمند به جامعه تقدیم کنند.
به گفتۀ مسؤولان ریاست صحت بغلان، در حال حاضر سالانه در جهان بیش از 350 هزار مادر در زمان زایمان و دو میلیون نوزاد پس از تولد شدن جان میدهند. افغانستان از جملۀ کشورهایی است که آمار مرگومير مادران در آن به گونۀ نگرانکنندهیی بالاست.
پیش از این مقامهای وزارت صحت نیز گفته بودند که مرگومیر مادران در کشور تا چهار برابر کاهش یافته است، اما با آنهم هنوز از هر پنج مادر، یکی از آنها هنگام زایمان جان میدهد.
با اینهمه سازمان جهانی صحت از کاهش کمکها برای بلند بردن ظرفیت قابلهها در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته بود که کمکهای جامعهی جهانی در بخش آموزشگاههای قابلهگی در کشور رو به کاهش است و این کار سبب افزایش مرگومیر مادران خواهد شد.