مخالفت‌های گسترده با تفاهم‌نامۀ استخباراتی کابل ـ اسلام‌آباد

امضای تفاهم‌نامۀ استخباراتی میان ریاست امنیت ملی افغانستان و سازمان استخبارات پاکستان (آی.اس.آی) واکنش‌های تندی را در میان باشنده‌گان کشور برانداخته است. در تازه‌ترین مورد، یکی از مقام‌های ارشد حکومت که نخواسته نامش فاشد شود به سلام‌وطندار گفته که رییس اجرایی حکومت با عملی‌شدن این تفاهم‌نامه مخالف است.

این مقام افزوده است که که به باور عبدلله عبدالله، رییس اجرایی حکومت، این تفاهم‌نامه به سود کشور نیست.

حامد کرزی، رییس جمهور پیشین نیز نسبت به این تفاهم‌نامه واکنش تندی داشته و از رهبران حکومت خواستار باطل‌شدن این تفاهم‌نامه در اسرع وقت شده است.

پیش از این گزارش‌هایی از سوی حکومت نشر شد که بر بنیاد تفاهم‌نامۀ کابل و اسلام‌آباد میان نیروهای امنیت افغانستان و سازمان استخبارات پاکستان، تبادلۀ اطلاعات صورت می‌گیرد.

روز گذشته (19 ثور/اردیبهشت) رحمت‌الله نبیل، رییس امنیت ملی در جلسۀ مجلس مخالفتش را با امضای این تفاهم‌نامه ابراز داشت که با واکنش تند حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی رییس جمهوری افغانستان مواجه شد.

بر بنیاد گزارش‌ها، آقای اتمر در این جلسه گفته است که تمام کارکنان ریاست امنیت ملی ملزم به عملی‌کردن مواد این تفاهم‌نامه اند.

رییس امنیت نیز در پاسخ به این واکنش گفته است که این تفاهم‌نامه توسط معاونش امضا شده و او مکلف به عملی کردنش نیست.

اسدالله خالد، رییس پیشین امنیت ملی کشور نیز واکنش تندی در این باره داشته و امضای این تفاهم‌نامه را شرم‌آور عنوان کرده است.

امرالله صالح، یکی دیگر از روسای پیشین امنیتی ملی، این تفاهم‌نامه را شرم‌آورتر از امضای معاهدۀ دیورند دانسته است. او گفته که امضای این تفاهم‌نامه خواب‌های پاکستان را به واقعیت تبدیل کرده است.

شماری در مجلس نماینده‌گان افغانستان نیز امضای این تفاهم‌نامه را مایۀ ننگ کشور دانسته و آن را خطر بزرگی برای امنیت کشور دانسته اند.

اتحادی از شوراهای حزب اسلامی نیز در اعلامیه‌یی گفته اند که امضای این تفاهم‌نامه سبب نگرانی‌شان شده است. آنان عامل عمدۀ ویرانی‌ها و بدبختی‌های چهار دهۀ اخیر در افغانستان را حضور فعال «آی.اس.آی» در کشور عنوان کرده اند.

در این اعلامیه هم‌چنان رهبری این اتحاد از حکومت خواسته تا هرچه زودتر این تفاهم‌نامه را لغو کند و در آینده نیز متوجه هر عملی که منافع کشور را با خطر مواجه می‌سازد، باشد.

شماری دیگر نیز علت عمدۀ مخالفت‌های مردم را درست توضیح‌نکردن مواد این تفاهم‌نامه می‌دانند.

عبدالستار سعادت، آگاه امور سیاسی گفته است که پیش از چنین افداماتی باید با مردم مشوره شده و تمام شرایط و سود و ضررهای این گونۀ تفاهم‌نامه‌ها با آنان در میان گذاشته شود.

آقای سعادت هم‌چنان گفته است که چنین عکس‌العمل‌های حکومت برای مردم قابل‌قبول نیست. او می‌افزاید که در جامعۀ مردم‌سالار نباید اقدامات به گونۀ عجولانه و بدون هیچ مشوره‌یی صورت گیرد.

آقای سعادت هم‌چنان گفته است که شاید حکومت جدید پاکستان سیاستش را تغییر داده باشد؛ اما با این هم هنوز در صداقت این کشور شک وجود دارد.

پس از تشکیل حکومت وحدت ملی روابط افغانستان با پاکستان به گونۀ بی‌پیشینه‌یی بهبود یافت و مقام‌های افغانستان بارها به پاکستان رفته و مقام‌های پاکستانی به کابل آمده اند.

در تازه‌ترین مورد، نواز شریف، نخست‌وزیر پاکستان به کابل آمده و با مقام‌های افغانستان در موارد مختلف از جمله مبارزه با تروریسم و گسترش روابط تجاری نشست‌هایی داشته اند.

به اشتراک بگذارید:
به اشتراک گذاری بر روی facebook
به اشتراک گذاری بر روی twitter
به اشتراک گذاری بر روی telegram
به اشتراک گذاری بر روی whatsapp
به اشتراک گذاری بر روی email
به اشتراک گذاری بر روی print

این مطلب در آرشیو سلام وطندار ذخیره شده است.

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام