شماری از اعضای مجلس نمایندهگان میگویند که برخی از رهبران قومی میخواهند با استفاده از پروژۀ توتاپ به اختلافات قومی و سمتی بزنند. به گفتۀ اعضای مجلس، زندهگی در نبود برق امکانپذیر است، اما بدون وحدت ملی نه.
عبدالرؤوف ابراهیمی، رییس مجلس نمایندهگان میگوید که کمیسیونی را برای بررسی دقیق تنشهای برخاسته از پروژۀ توتاپ ایجاد کرده اند تا جزییات را با نمایندهگان مردم شریک سازد.
روز گذشته (جمعه) هزاران تن از باشندهگان بامیان در اعتراض به تصمیم شرکت برشنا برای انتقال خطوط برق توتاپ از مسیر سالنگ دست به راهپیمایی زدند. در کابل نیز معترضان سعی دارند در روزهای آینده با راهاندازی تظاهرات گسترده به این تصمیم شرکت برشنا اعتراض کنند.
داوود ناجی، یکی از این معترضان به سلاموطندار میگوید که حکومت باید انکشاف متوازن را در نظر گرفته و خطوط برق را از مسیر بامیان انتقال دهد؛ در غیر این صورت آنان حرکتهای مدنی را زیر نام «جنبش روشنایی» راهاندازی خواهند کرد. به گفتۀ آقای ناجی، سود انتقال برق از مسیر بامیان به تمام اقوام میرسد، در حالی که حکومت تلاش میکند تا موضوع را قومی جلوه دهد.
شماری از مقامهای ارشد حکومتی و اعضای شورای ملی نیز هشدار داده اند که اگر خطوط برق توتاپ از مسیر بامیان عبور نکند، از عضویتشان در دولت کنارهگیری کرده و دست به حرکتهای مدنی خواهند زد.
اما مسؤولان شرکت برشنا میگویند که شرکت آلمانی فیشنر پس از دومین بررسی، مسیر سالنگ را کوتاه و کمهزینه دانسته است.
وحیدالله توحیدی، سخنگوی برشنا میگوید که در صورت انتقال برق از مسیر سالنگ، 2.3 میلیون خانواده در کابل نیز از نیروی برق بهرهمند خواهند شد، اما اگر خطوط برق از مسیر بامیان بگذرد، این خانوادهها بیشتر از 5 سال آینده را در تاریکی به سر خواهند برد.
به گفتۀ مسؤولان شرکت برشنا، حکومت افغانستان و حمایتکنندهگان مالی پروژۀ انتقال خطوط برق 500 کیلوولتی متعهد به رساندن برق به ولایتهای مرکزی تا دو سال دیگر اند و این ولایتها پیش از کابل و ولایتهای جنوبی از برق وارداتی مستفید خواهند شد.