امروز 9 دسامبر، مصادف است با روز جهانی مبارزه با فساد و بهانهیی برای سخنرانی رئیس جمهور در آستانۀ انتخابات ریاست جمهوری.
محمداشرف غنی میگوید که دولتش با انجام اصلاحات برای هیچ کسی چاله نمیکند؛ اشارۀ او ظاهراً به موجی از انتقادهاییست که در شبکههای اجتماعی و رسانهها به راه افتاده است.
منتقدان میگویند که برنامۀ اصلاحی رئیس جمهور غنی «غرضآلود، تبارگرایانه و مشکوک» است. اما محمداشرف غنی میگوید، دو گروه به برنامههای حکومت وحدت ملی واکنش نشان دادهاند؛ یک، گروهی که فکر میکند با انجام اصلاحات، بنیاد جامعۀ مترقی گذاشته میشود و گروه دیگر که فکر میکنند، انجام اصلاحات به مثابۀ کندن چاه به دیگران است.
آقای غنی میگوید، گروه اخیر به برداشت منفی در زمینۀ اصلاحات دست یافته است؛ «جماعتی که تصور میکنند اصلاحات به معنی چاهکندن است، آنان اصلاحات را به زیان منافع شخصی و گروهی خود میدانند و کسانی که اصلاحات را به خاطر آیندۀ خوب و به معنای بنیادگذاشتن زیرساختها میدانند، به این عقیدهاند که برای آیندۀ بهتر کشور، اصلاحات لازمی و حتمی است»
محمداشرف غنی میگوید که اصلاحات در پروسۀ کانکور، عقد قراردادها، استخدام کارمندان حکومت و نهادهای عدلی و قضایی به صورت گسترده، پس از روی کارآمدن حکومت وحدت ملی به میان آمده است.
آقای غنی به گونۀ تلویحی حکومت پیشین را مقصر عقبماندگی و نابسامانی در کشور میخواند و میگوید، این وضع رو به پایان است.
سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری میگوید که هرچند بخشی از قضاوتهای داخلی و خارجی دربارۀ مبارزۀ حکومت وحدت ملی علیه فساد، غیرمنصفانه است؛ اما برخلاف رئیساش باور دارد که تا کنون موفقیت کاملی در این زمینه به دست نیامده و راه درازی در پیش است.
در این نشست، سر نیکولاس کی، سفیر بریتانیا اما سخنرانی خود را با نیشخندی آغاز کرد و گفت، نمیداند که از بزرگداشت روز جهانی مبارزه با فساد در کابل خوشحال باشد یا اندوهگین.
اما جان بس، سفیر ایالات متحدۀ آمریکا با تأکید بر انجام اصلاحات میگوید، پولیس باید قانون را بر همه یکسان تطبیق کند.
از روز جهانی مبارزه با فساد اداری در حالی گرامیداشت میشود که به فرمان رئیس جمهور قرار است، در یک روز دیگر زیر نام روز مبارزان علیه فساد، بر سینۀ شماری از مقامهای بلندرتبۀ حکومتی مدال آویخته شود.