شماری از زنان افغانستان میگویند که تجلیل از روز جهانی محو خشونت با زنان، گرهی از مشکلات زنان باز نمیکند و حکومت به جای عمل، فقط شعار میدهد.
امروز (25 نوامبر) روز جهانی محو خشونت با زنان است. دولت افغانستان از این روز با عنوان «از صلح در خانه تا صلح در جهان» تجلیل کرد.
محمداشرف غنی، رییس جمهور و عبدالله عبدالله، رییس اجرایی افغانستان در پیامهایی به مناسبت این روز گفته اند که حکومت در راستای مبارزه با خشونت در برابر زنان متعهد است.
اما شماری از زنانی که در این مراسم حضور داشتند، گفتند که حکومت افغانستان هیچ تعهدی به مبارزه با خشونت در برابر زنان ندارد و برگزاری اینگونه تجلیلها جز ضایع کردن وقت و مصرف پول، سود دیگری ندارند.
هما نورستانی، رییس سوادآموزی کابل میگوید که مقامهای حکومتی در این روز فقط پیام میدهند که این پیامها کاری از پیش نمیبرند؛ آنها باید برای محو خشونت با زنان، طرح داشته باشند.
زهرا نوابی، نمایندۀ شورای ولایتی کابل میگوید: «امروز موضوعات اساسی گفته نشده و فراموش شدند. حرف فقط سر این بود که چهکسی صحبت کند، پیامِ که خوانده شود، همین؛ اما امروز روزی بود که باید روی موضوعات مهم صحبت شده و تعهد سپرده میشد تا دیگر با زن افغانستان خشونت نشود».
دلبر نظری، وزیر امور زنان میگوید که از آغاز سال جاری تاکنون سه تا چهار هزار مورد خشونت با زنان در این وزارت ثبت شده اند و بر بنیاد این آمار، خشونت در برابر زنان نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
نتیجۀ بررسیهای صندوق جمعیت سازمان ملل متحد نیز نشان میدهد که 87 درصد بانوان افغانستان یکی از گونههای خشونت را تجربه کرده و 62 درصد آنها با چندین گونۀ خشونت روبهرو هستند.
بانو نظری همچنان میگوید که وزارت امور زنان یک کمپین 16 روزه را برای محو خشونت با زنان به راه انداخته و از نهادهای دولتی، مدنی، رسانهها، ملاامامان، علما، احزاب سیاسی، فعالان حقوق بشر، حقوق زن و شهروندان دعوت کرد تا در این کمپین اشتراک کنند.
رولا غنی، بانوی نخست کشور نیز با اشاره به افزایش آمار خشونت با زنان میگوید که برای ریشهکردن این پدیده، همه باید هماهنگ شوند و «همهجانبه» کار کنند.
همچنان دفتر نمایندهگی سازمان ملل متحد در افغانستان با نشر خبرنامهیی گفته است که از مبارزه با خشونت در افغانستان حمایت میکند. در خبرنامۀ این سازمان به نقل از الزیرا سگیانبایوف، مسؤول بخش زنان دفتر سازمان ملل متحد آمده است که خشونت با زنان و دختران در افغانستان به گونۀ گسترده وجود دارد.
347 مورد خشونت با زنان در هرات
مسؤولان محلی در هرات نیز در مراسمی به مناسبت روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان گفتند که از آغاز سال جاری تا ماه عقرب سال روان، 347 مورد خشونت با زنان در این ولایت به ثبت رسیده اند.
احمدرفیع نادری، عضو کمیسیون عالی منع خشونت هرات میگوید که 170 مورد خشونت در دادستانی، 111 مورد در دفتر کمیسیون حقوق بشر، 68 مورد در ریاست امور زنان، 39 مورد در فرماندهی پولیس و 22 مورد دیگر در کمیسیون منع خشونت هرات به ثبت شده اند و از این میان، 63 مورد آن به تکرار در دو اداره به ثبت رسیده بودند.
آقای نادری همچنان میگوید، به 170 موردی که در دادستانی هرات ثبت شده بودند، بر بنیاد قانون رسیدهگی شده و پروندههای دیگر بر اساس بند دوم مادۀ 39ام قانون منع خشونت با زنان، بایگانی شده اند. به گفتۀ او، بیشتر این خشونتها از نوع قتل، تجاوز جنسی، خودکشی، مسمومیت، لتوکوب، خشونتهای روانی، ازدواج های زیر سن، فرار از منزل و عدم پردخت مخارج بوده اند.
ماری مهنیار، دادستان منع خشونت هرات میگوید، پروندههایی به دادستانی سپرده شده، به گونۀ جدی پیگیری و عاملان آن حتا به اعدام و زندانی شدن درازمدت محکوم شده اند.
91 مورد خشونت با زنان در فاریاب
دفتر ولایتی کمیسیون مستقل حقوق بشر در فاریاب نیز با برگزاری مراسمی زیر عنوان «به خشونت علیه زنان و دختران پایان دهید» از روز جهانی محو خشونت با زنان تجلیل کرد.
سید حفیظالله فطرت، مسؤول این دفتر میگوید که در سال جاری خورشیدی 91 مورد خشونت با بانوان در فاریاب به ثبت رسیده اند. به باور فطرت، ناامنی، تبعیض جنسیتی، فرهنگ مردسالار و رواجهاي ناپسند اجتماعي از جملۀ عوامل خشونت در برابر زنان اند.
اما اشتراککنندهگان این مراسم عدم تطبيق قانون و پایين بودن سطح آگاهي مردم را از عوامل خشونت در برابر زنان میخوانند.